Astăzi, 16 august 2013, Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni. Anul acesta se împlinesc 299 de ani de la moartea martirică, la Constantinopol, a Voievodului Ţării Româneşti Constantin Brâncoveanu împreună cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi a sfetnicului Ianache. Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac marcând istoria Neamului şi a Bisericii. Osemintele Sfântului Voievod Martir, aduse în ţară în anul 1720, de către doamna Maria, soţia sa, au fost înmormântate în Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, ctitoria domnitorului. La 20 Iunie 1992, Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat pe Martirii Brâncoveni. Deși ziua martirizării lor a fost 15 august, s-a decis ca pomenirea lor să se facă în data de 16 August, pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Hramuri ale bisericilor din Arhiepiscopia Clujului, de pomenirea Sfinților Brâncoveni

Biserica ortodoxă de pe strada Câmpului, din Cluj-Napoca îi are ca ocrotitori pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Locașul de cult își va serba hramul alături de credincioșii parohiei, duminică, 17 august, în prezența unui sobor de preoți care vor sărvârși Sf. Liturghie.
Parohia de pe str. Câmpului este nou înființată, iar Bisericuța de lemn în care se săvârșesc Sfintele slujbe a fost adusă aici în 2011 din Băișoara și asamblată în doar două luni. Locașul de cult deservește celor aproximativ 350 de familii din zonă, sub grija și preocuparea pr. Paroh Petru Drăgan.

Și Capela Liceului Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, ocrotită de Sfinții Martiri Brâncoveni și-a sărbătorit astăzi hramul. Deși elevii se bucură încă de vacanță, mulți dintre ei, împreună cu profesorii, au fost prezenți în Capela cunoscutei școli gherlene, pentru a participa la un program liturgic specific acestei sărbători.
În această dimineață a fost oficiată de la ora 9:00 Sf. Liturghie de către un sobor de preoți. La finalul slujbei a fost săvârșit un parastas pentru toți profesorii liceului care, de-a lungul timpului, au trecut la cele veșnice.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea