Informatii secrete despre uciderea lui bin Laden, dezvaluite de Snowden – cat a costat totulFoto: Daily Mail

Informatiile secrete dezvaluite de fostul agent CIA Edward Snowden pun intr-o lumina noua raidul efectuat de catre echipa Navy SEAL impotriva lui Osama bin Laden, la adapostul sau din Abbottabad, Pakistan, in mai 2011.

Documentele secrete de top scoase la iveala de Snowden arata modul in care o unitate clandestina a NSA a ajutat la localizarea lui Osama bin Laden, potrivit Daily Mail.

Raidul de succes efectuat impotriva lui bin Laden a fost posibil datorita unei echipe de agenti secreti de top, cunoscuta sub numele de grupul Tailored Access Operation.

Hackeri de elita au avut misiunea de a sparge retele de calculatoare si de telefonie mobila si de instalare de dispozitive de spionaj si localizare. Astfel de implanturi pe dispozitivele detinute de catre oficiali ai grupui al Qaida au fost cruciale pentru efectuarea raidului contra lui bin Laden.

Documentele arata, de asemenea, existenta unui laborator secret al Agentiei de Informatii a Apararii care a preluat ADN-ul lui bin Laden si a fost in masura sa confirme identitatea lui doar in cateva ore.

O retea de sateliti ai NSA a ghidat echipa Navy SEAL in realizarea raidului din Pakistan si a realizat interceptari ale comunicatiilor din zona inconjuratoare.

CIA a reusit sa identifice locatia unuia dintre telefoanele mobile care apartinea unui agent al Qaida, care lua legatura cu adapostul lui bin Laden de la Abbottabad.

Documentele dezvaluite arata faptul ca 16 agentii au primit aproximativ 53 de miliarde de dolari, iar cea mai mare parte a bugetului a mers catre CIA (14,7 miliarde de dolari), iar NSA a primit 10,8 miliarde de dolari.

Raidul din mai 2011, conform documentelor secrete, dezvaluie modul in care operatiunea a fost ghidata din spatiu cu ajutorul satelitilor, care au colectat date din Pakistan, in timpul desfasurarii misiunii.