Sute de persoane printre care artişti şi oameni politici s-au adunat la Cimitirul Central din Chişinău la mormântul lui Grigore Vieru unde a fost dezvelit un monument al poetului.

Zi de sărbătoare astăzi în ţară şi dincolo de Prut, unde limba română îşi primeşte pentru prima dată onorurile oficiale.

Data de 31 august a fost instituită drept zi a limbii române de parlamentul de la Bucureşti abia în februarie anul acesta, în timp ce în Republica Moldova evenimentul este cunoscut sub diverse denumiri, încă din 1989.

Autorităţile publice române şi reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv Institutele Culturale ale României au organizat sâmbătă, 31 august, mai multe manifestări cultural-educative şi artistice consacrate istoriei limbii române.

Sute de persoane printre care scriitori, poeţi, artişti şi oameni politici s-au adunat la Cimitirul Central din Chişinău la mormântul lui Grigore Vieru, unde a fost dezvelit un monument al poetului.

Un sobor de preoţi de la Biserica Sfânta ”Teodora de la Sihla” au oficiat o slujbă în memoria sa şi a altor oameni de cultură basarabeni care au luptat pentru apărarea limbrii române.

Poezia lui Grigore Vieru continuă să influenţeze starea de spirit a acestui popor, susţine preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

Grigore Vieru a adus strălucire limbii române, a apreciat ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a amintit că şi în România se sărbătoreşte Ziua Limbii Române.

Monumentul îl reprezintă pe Grigore Vieru rezemat de o cruce. Lucrarea, realizată de sculptorul Constantin Constantinov, are o înălţime de 3 metri. Monumentul este realizat în bronz şi a costat aproximativ 1,5 milioane de lei. Banii au fost alocaţi de familia poetului şi de unii agenţi economici.

Sursa:Romania-actualitati.ro