Plăcuţa memorială de pe strada Memorandumului, care amintea de Procesul Memorandiştilor, desfăşurat în Palatul Reduta din centrul oraşului Cluj-Napoca, a fost furată în luna martie.

Potrivit directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, între timp a fost comandată o nouă placă memorială care să înlocuiască obiectul furat.

Noua placă va conţine informaţii mai complete legate de respectivul eveniment, cu ocazia căruia Ion Raţiu a afirmat că „Existenţa unui popor nu se discută, ea sa afirmă”.

„Memorandul” românilor din Transilvania, prin care erau solicitate pentru populația română drepturi etnice egale cu ale populației maghiare, precum și încetarea persecuțiilor și a încercărilor de maghiarizare, a fost dus de o delegație compusă din 237 de persoane împăratului Franz Josef. Acesta a trimis mai departe memorandul, necitit, la parlamentul de la Budapesta, de unde a fost restituit conducătorului delegației. Avându-se în vedere că documentul a fost tipărit și răspândit, autorii au fost dați în judecată în luna mai a anului 1894, acuzați de instigare prin presă, pentru care au plătit cu închisoarea.

Procesul lor s-a desfăşurat în Palatul Reduta de pe str Memorandumului, unde a fost fixată placa furată.

Mii de români, din toată ţara, au luat parte la procesul de la Cluj, în ciuda faptului că au fost bruscaţi pe drum de către forţele de ordine controlate de unguri şi hărţuiţi în Cluj-Napoca pe parcursul şederii lor aici.

NapocaNews