Politicieni din cadrul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova s-au deplasat la Moscova pentru a solicita interzicerea de către Rusia a importurilor de vinuri moldoveneşti, afirmă un cunoscut analist politic, citat de presa de la Chişinău.

Analistul moldovean Vitalie Catană a afirmat, în cadrul emisiunii „Politprihod” a site-ului Publika.md, că deputatul PCRM Mark Tkaciuk a efectuat o vizită la Moscova pentru a obţine instituirea unui embargou asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova.

„Din surse, ştiu că Tkaciuk a mers la Moscova, dar noi ştim cine este Tkaciuk. Este foarte puţin probabil că el a mers acolo să soluţioneze probleme”, a declarat Catană.

„Din discursurile lui Vladimir Voronin se înţelege că ei, comuniştii, au mers la Moscova anume pentru a cere impunerea acestor embargouri. Iar aceste acţiuni nu pot fi calificate altfel decât ca trădare şi josnicie”, a adăugat el.

Fabricile de vinuri nu se lasă intimidate de hotărârea serviciului sanitar rus Rostopotrebnadzor de a interzice importul de produse alcoolice din Republica Moldova.

,,Moldova, rămâi puternică. Ceea ce nu te ucide, te face mai puternic”, este mesajul publicat de „Purcari” pe reţeaua de socializare Facebook. Nici ,,Bostavan” nu s-a speriat în faţa embargoului impus de ruşi. Pe acelaşi site de socializare, această companie a postat mesajul ,,Stai calm. Vinde Europei”.

O reactie dura a venit si dinspre UE pe tema acestui scandal economic care ascunde in fapt unul politic. Raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Graham Watson, a declarat si el Rusia nu mai este un partener de nadejde pentru tarile din Europa de Est. In ciuda ultimelor eveniment, Watson a mentionat ca pozitia Parlamentului European cu privire la tarile Parteneriatului Estic si Summitul de la Vilnius este una clara. „Vrem sa mergem inainte spre semnarea cu Ucraina a Acordului de Asociere si parafarea acestuia cu cat mai multe tari ale Parteneriatului Estic”, a mai spus Graham Watson, citat de moldova.org. El a specificat ca Rusia este „acelasi vecin care in prezent inca ocupa cateva teritorii din curtile partenerilor estici”, referindu-se la conflictele inghetate unde Rusia isi detine fortele militare, inclusiv in Transnistria.

Acum două zile Rusia a interzis complet importul de vinuri din Republica Moldova. Kremlinul a conditionat de asemenea livrarea de gaze catre Moldova in functie de evolutiile de dupa summitul din Lituania din luna noiembrie. Moldova va semna atunci probabil acordul de asociere la Uniunea Europeana.

AM