Asociatia Alburnus Maior critica faptul ca mesajul protestatarilor fata de proiectul de la Rosia Montana este ignorat de Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, adaugand ca sunt anuntate intruniri false.

„Alburnus Maior a luat la cunostinta de publicarea de catre Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru avizarea proiectului de lege referitor la exploatarea de la Rosia Montana a programului sau in perioada 23-26 septembrie.

Programul include o intalnire cu Asociatia Alburnus Maior in data de 25 septembrie, timp de o ora, la Caminul Cultural din Rosia Montana”, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Asociatia Alburnus Maior mai noteaza ca nu a primit nicio invitatie din partea Comisiei in acest sens, dar si ca nu a confirmat prezenta la o astfel de intalnire.

„Cu toate acestea, Comisia incearca cu disperare sa mimeze dialogul cu cetatenii care au o pozitie ferma impotriva proiectului si prezinta astfel de informatii neconforme cu realitatea”, se mai arata in comunicatul Alburnus Maior, care anterior a catalogat respectiva comisie parlamentara drept „clanul Cianuristilor”.

Rosia Montana Alburnus Maior: Comisia speciala din Parlament e Clanul Cianuristilor

Parlamentarii au aprobat, marti, in sedinta de plen comun, cu 311 voturi „pentru”, 5 „impotriva” si 15 abtineri, infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementeaza inclusiv proiectul Rosia Montana.

Parlamentarii au stabilit ca aceasta comisie speciala parlamentara sa aiba 21 de membri, din care 8 sa apartina PSD, 5 – PNL, cate 2 – PDL, PP-DD si UDMR si cate un loc pentru PC si minoritati nationale.

Rosia Montana: Strada boicoteaza comisia parlamentara – protestatarii nu merg la dezbateri

Protestatarii fata de exploatarea de la Rosia Montana au spus, vineri, ca vor boicota comisia speciala din Parlament si ca nu vor participa la discutii.

„Campania Salvati Rosia Montana nu va participa la lucrarile acestei comisii refuzand sa legitimeze convorbiri inutile si nelegitime pe marginea unui proiect de lege vadit anticonstitutional si fata de care opozitia publica din Romania este fara precedent”, se arata intr-un comunicat al asociatiei Alburnus Maior.

Parlamentul a decis – Face comisie speciala pe Rosia Montana. Ce se intampla cu avizele comisiilor?

Alburnus Maior reclama faptul ca rolul acestei comisii este de „a cosmetiza unele puncte ale legii prin aducerea de amendamente, dar avertizam ca in esenta ei, legea va ramane aceeasi si va avea acelasi scop: sa deroge de la acele prevederi legale existente care reprezinta impedimente esentiale pentru realizarea proiectului minier”.

Reprezentantii asociatiei denunta ca „intreg demersul tinteste sa creeze un cadru legal special in favoarea companiei miniere care doreste exploatarea aurului la Rosia Montana pentru ca aceasta sa poata incepe si desfasura proiectul minier”.

F.N.