Cu ocazia Zilei Mondiale de prevenție asupra suicidului, la Cluj se va lansa în premieră națională Telefonulul Verde Antisuicid care va putea fi apelatefonul Verde Antisuicid gratuit din orice rețea.

În data de 10 septembrie 2013 Casa de Cultură a Studenților Cluj va găzdui de la ora 9 am o serie de workshopuri și prelegeri referitoare la tentativa de sinucidere. Prelegerile și workshopurile vor fi susținute de specialiști renumiți din domeniu : Prof. Dr. Jean-Pierre Kahn (CHU Nancy, Franța), Prof. Dr. Doina Cosman (UMF Cluj, preș. ARPS), Prof. Dr. Daniel David (Departamentul de Psihoterapie și Psihologie Clinică, UBB Cluj) care vor oferi informații despre sinucidere, privită ca o problemă de sănătate mintală, rolul psihiatrului și al psihologului în prevenția suicidului, riscul suicidar la adolescenți, psihoterapia la adolescenții cu tentativă de suicid, psihoterapia cognitiv-comportamentală în suicid.

La ora 19:00 victimele suicidului vor fi comemorate prin aprinderea unei candele. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății( OMS), la fiecare 40 de secunde are loc un deces prin suicid. Maniera de raportare a sinuciderilor în mass-media are cel mai mare impact la adolescenţi şi tineri, comportamentul suicidar în rândul acestora devenind o serioasă problemă de sănătate mintală şi ocupând locul doi sau trei în rândul cauzelor de deces la această grupa de vârstă.

Conform Prof. Dr. Doina Cosman, în anul 2008 s-au raportat în România 2.802 sinucideri, dintre care 80% bărbaţi şi 20% femei. Acest lucru înseamnă că la fiecare 3 ore o persoană a decedat prin suicid.