Tot mai mulţi clujeni pun presiune pe autorităţile locale pentru reabilitarea statuii lui Baba Novac, vandalizată în preajma vizitei vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt la Cluj-Napoca, pentru inaugurarea unei facultăţi private Sapienţia.

De pe soclul statuii a dispărut cuvântul „unguri” din inscripţia “Căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale, în anul 1975″.

Organzaţia Noua Dreaptă este de părere că cel mai probabil statuia a fost vandalizată de către extremiştii unguri.

Acţiunile de vandalizare a plăcuţelor istorice româneşti şi a monumentelor s-au intensificat la Cluj-Napoca în acest an.

De pe strada Memorandumului, din centrul oraşului, a fost furată în luna martie plăcuţa care amintea de judecarea procesului memorandiştilor.

Clujenii atrag atenţia şi asupra faptului că tot mai multe elemente comemorative din oraş sunt „atacate”, un exemplu în acest sens fiind plăcuţa memorială inaugurată pe str Memorandumului în onoarea muzicianului Franz Liszt (nume oficial), care acum a devenit „Ferenc Liszt”.