Fostul consultant al Agenţiei de securitate naţionale americane (NSA) Edward Snowden asigură într-un interviu publicat joi de New York Times că nu a luat niciun document clasificat în Rusia, unde este refugiat din luna iunie.

În interviu, Edward Snowden asigură că a dat toate documentele pe care le deţinea jurnaliştilor când era încă la Hong Kong, înainte de a pleca în Rusia, unde a obţinut azil pentru un an. Aducerea documentelor „nu ar fi servit interesului public”, a declarat el pentru NY Times: „Ce interes ar fi fost să transport personal o copie a acestui material?”

Fostul consultant NSA a mai afirmat că a putut proteja documentele de serviciile de informaţii chineze, mai ales datorită cunoştinţelor pe care le-a acumulat despre ei în timp ce lucra pentru NSA. „Nu există nicio şansă ca ruşii sau chinezii să fi putut primi un document”.

Responsabili americani s-au declarat în repetate rânduri îngrijoraţi că serviciile de informaţii ruse, chineze sau ale altei ţări ar fi putut pune mîna pe anumite elemente aflate în posesia lui Snowden.

Acesta a afirmat totuşi în interviu – realizat online prin intermediul comunicaţiilor criptare în decursul a mai multor zile – că apreciază că NSA ştie că nu a cooperat cu serviciile străine. „NSA nu a prezentat niciun exemplu de daune care ar fi putut fi cauzate de scurgeri”, a subliniat el, declarând de asemenea că nu s-a gândit niciodată să îşi ofere serviciile Chinei sau Rusiei.

Revenind asupra deciziei de a orchestra aceste dezvăluiri privind programele de supraveghere ale NSA, Snowden a explicat că ideea i-a venit progresiv. Îndoielile sale cu privire la agenţiile de informaţii datează din epoca în care lucra pentru CIA la Geneva, a declarat el.

Cu această ocazie, el a negat că un raport critic al superiorului său de atunci ar fi legat de faptul că ar fi încercat să intre în calculatoare la care nu avea acces, aşa cum a raportat vineri New York Times. Conform lui Snowden, această evaluare critică a fost datorată unor schimburi tensionate cu acest superior în legătură cu probleme de securitatea accesului la calculatoarele CIA.

Acest episod l-a convins de imposibilitatea reformării sistemului din interior, a declarat el, conform New York Times.

Revenind la motivaţiile sale, Edward Snowden s-a declarat din nou convins că a acţionat în interesul majorităţii. „Atâta timp cât există o susţinere extinsă în rândul populaţiei, se poate spune că până şi programul cel mai invaziv şi cel mai puţin moral are parte de o anumită legitimitate”, apreciază el. „Însă programele care se desfăşoară în secret, dincolo de privirea publicului, nu au această legitimitate şi este o problemă”.

Washingtonul a cerut de mai multe ori extrădarea lui Snowden în Statele Unite, unde a fost inculpat pentru spionaj.

Sursa: Mediafax