Svasticile devenisera tot mai populare in Grecia, odata cu ascensiunea partidului de extrema dreapta Zorii Aurii, dar, dupa arestarile operate recent in randul conducerii sale, tot mai multi oameni vor sa renunte la tatuaje.

Asasinarea, luna trecuta, a raperului anti-fascist Pavlos Fyssas a dus la consecinte nebanuite pentru cei care admirasera aceasta miscare si i-a facut pe multi sa se gandeasca cum sa-si mascheze semnele fostei lor simpatii pentru Zorii Aurii, scrie The Guardian.

Medicii si cei care faceau tatuaje au raportat o crestere a cererilor de indepartare sau camuflare a tatuajelor cu motive neo-naziste. „Am acum clienti care vor sa le acopar vechile tatuaje cu altele”, a declarat Yannis Barouxis, un artist tatuator.

Christoforos Tzermias, medic dermatolog, foloseste tehnici cu laser pentru a sterge simbolurile neo-naziste. „De obicei, sunt tineri intre 20 si 25 de ani, care si-au facut tatuajele in ultimii doi sau trei ani”, a spus Barouxis.

Barouxis si Tzermias spun ca au avut clienti inclusiv din randul fortelor de politie si armata care acum se tem ca ar putea fi izolati, pentru ca au fost suporteri ai miscarii Zorii Aurii.

Multi parlamentari ai miscarii, printre care si purtatorul de cuvant al partidului, Ilias Kassidiaris, au spus ca svasticile pe care si le facusera si ei pe maini sunt simboluri antice grecesti.

Panaiotis Iliopoulos, alt parlamentar al Zorilor Aurii, a declarat ca „nu a stiut nimic despre Hitler”, si ca a ales sa-si tatueze cuvintele „Sieg Hitler” pe bratul drept pentru ca i-a placut cum arata desenul.

Medicul dermatolog Tzermias spune ca este rugat de catre clientii sai sa le fie indepartate tatuajele imediat. „Dar nu este posibil. Procedura dureaza destul de mult”, spune Tzermias.