Ion Ficior a fost chemat joi la Parchetul General pentru a i se aduce la cunostinta faptul ca este urmarit penal pentru genocid. Tortionarul este acuzat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului ca, in perioada 1958-1963, a coordonat un regim de detentie abuziv si inuman impotriva detinutilor politici de la Periprava.

Mai multe persoane, din toata tara, fosti detinuti ai inchisorii comuniste Periprava, au fost audiate de luni si pana acum de procurori. Potrivit marturiilor, Ion Ficior ar fi fost un om dur si violent. Pedepsele date de el erau de fapt ore intregi de tortura. De exemplu, presedintele Asociatiei Detinutilor Politici a povestit ca Ficior obisnuia sa ii lege cu sarma ghimpata si erau pusi sa stea in canalul plin cu apa si sa se uite la soare cu ochii deschisi.

Fostii detinuti politici care au trecut pe la Periprava au povestit ororile la care au fost supusi: erau batuti, infometati si fortati sa bea apa direct din Dunare.

103 oameni au murit in centrul de detentie, intre 1960 si 1963. Potrivit reprezentantilor IICCMER, in urma investigatiilor intreprinse in septembrie 2013 la Periprava, judetul Tulcea, a fost identificata o groapa comuna, un loc de inhumare a detinutilor decedati in perioada 1958-1963 in colonia de munca Periprava.

„Dumnezeu este bun, bunatatea lui tine in veci si credinciosia lui din neam in neam. Eu sunt un om crestin si nu ma dedau la fapte care mi se imput. Sunt si am fost crescut in familie de credinciosi, baptisti”, a fost printre putinele declaratii date presei de Ion Ficior.

Ion Ficior este al doilea fost comandant al unui penitenciar comunist acuzat de genocid, dupa comandantul penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu.