Şeful organizaţiei municipale a liberalilor, Ioan Petran, a fost recrutat de Securitate când era elev în clasa a XI-a, primind numele conspirativ „Dănuţ”.

Preşedintele PNL Cluj-Napoca, consilierul judeţean Ioan Petran a fost recrutat de Securitate în 1983, pe când era elev în clasa a XI-a a Liceului de Matematică-Informatică. Cum nu există dovezi că ar fi dat vreo informaţie Securităţii, a primit verdict de necolaborare din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Candidat pentru un mandat de deputat în colegiul 3 Cluj-Napoca, la alegerile din 2008, Petran a fost obligat să depună o declaraţie pe proprie răspundere privind colaborarea cu Securitatea. Verificările CNSAS au scos la iveală faptul că, pe vremea când era elev, ar fi fost recrutat de Securitate. „Domnia sa a fost recrutat de către organele de Securitate la data de 3.11.1983, fiind elev în clasa a XI-a, deoarece «are posibilităţi informative atât în rândul colegilor de clasă, cât şi de internat». A avut numele conspirativ de colaborator «Dănuţ»”, se spune în Adeverinţa nr. 5073/28.11.2008 postată pe site-ul CNSAS. Cu toate acestea, verdictul CNSAS a fost de necolaborare cu Securitatea, deoarece nu există dovezi că Petran ar fi şi dat vreo informaţie Securităţii. „În dosar nu s-au identificat documente care conţin informaţii transmise Securităţii de către domnul Petran Ioan. (…) Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art.2, lit. a,b şi c din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, astfel domnului Petran Ioan (…) nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii”, se spune în documentul invocat, conform Ziua de Cluj.

Pus în faţa documentului, Petran a fost complet surprins. „Habar n-aveam de existenţa acestui document, e complet aiurea, în viaţa mea – şi sunt gata să jur cu mâna pe Biblie – nu că n-am semnat, dar nici măcar n-am avut vreo discuţie cu cineva despre aşa ceva. Ţin minte că în liceu am avut o singură tangenţă cu cineva de la Securitate, când o femeie ne-a luat la întrebări, pe un grup de colegi, pentru că s-a aflat că ascultam în internatul liceului Radio Europa Liberă, dar nici vorbă să ni se propună să colaborăm cu Securitatea. Habar n-am despre ce e vorba şi chiar voi cere CNSAS să-mi arate documentele pe baza cărora spun că eu aş fi fost recrutat de Securitate”, a reacţionat Petran.

Conform statutului PNL, nu pot fi membri ai partidului persoanele care au colaborat cu Securitatea. Preşedintele PNL Cluj, Horea Uioreanu, spune că nu se pune problema excluderii lui Petran, pentru că verdictul CNSAS spune că acesta n-a colaborat. „Într-adevăr, statutul PNL spune că cei care au colaborat cu Securitatea nu pot fi membri ai partidului nostru. Un asemenea caz, însă, fiind vorba de o recrutare a unui minor, e mai complicat. Pe de o parte, mi se pare anormal să acuzi pe cineva că a semnat ceva când era minor, cât discernământ poţi să ai la 16 ani? În plus, cunoaştem foarte bine metodele de lucru prin constrângere ale Securităţii. Dacă, într-adevăr, domnul Petran a fost doar recrutat, nu e absolut nici o problemă. Dacă a avut şi activitate după aceea şi a dat note informative, atunci trebuie discutat. Am înţeles că CNSAS spune că n-a făcut nimic, că n-a colaborat, deci n-are absolut nici o problemă din acest punct de vedere”, a declarat Uioreanu.

NapocaNews