Caderea parului este relatata de fiecare femeie, specialistii afirma ca acest simptom este cel mai des intalnit in populatia de sex feminin. Exista unele perioade cand parul cade mai mult, cum ar fi cele de stres, suprasolicitare, boala, in sarcina, dupa nastere, in schimbari ale alimentatiei sau ale mediului de viata ori in sezonul toamnei. In aceste situatii caderea parului nu reprezinta motiv de ingrijorare, insa pot exista situatii cand acest simptom ascunde alte cauze care merita aflate si tratate.

CE ANALIZE AR TREBUI SA FACI DACA ITI CADE PARUL?

Iata cateva analize si investigatii care pot decela o posibila cauza a caderii parului:

vizita la dermatolog: acesta poate observa daca exista sau nu o boala de piele la nivelul scalpului;
hemoleucograma uzuala – analiza de sange care poate decela o anemie sau o posibila infectie;

10 CAUZE ASCUNSE ALE CADERII PARULUI
CAUZE ALE CADERII PARULUI: ANEMIA

Anemia duce la o mai slaba oxigenare a radacinii firului de par, ceea ce duce in timp la caderea acestuia. Firul de par este sensibil la cele mai mici carente in organism, astfel incat chiar si in cazul scaderii depozitelor de fier (analiza feritinei), poate duce la caderea podoabei capilare.

Stiati ca pielea si anexele (unghiile, parul) reprezinta ultimele tesuturi unde sunt cedati nutrientii si oxigenul din sange? Asa se explica faptul ca si cele mai mici carente pot da simptome la nivelul pielii, parului si unghiilor.

CAUZELE CADERII PARULUI: TULBURARI ALE GLANDEI TIROIDA

Afectarea glandei tiroide – in special hipotiroidia sau tiroidita autoimuna (Hashimoto) – se poate manifesta, in stadii incipiente, si prin caderea parului. Alte simptome asociate: stare de oboseala inexplicabila, depresie, modificari ale pielii (se ingroasa si se usuca), scaderea usoara a imunitatii etc.

CAUZELE CADERII PARULUI: TULBURARI ALE HORMONILOR SEXUALI

Tulburarile hormonilor sexuali feminini se pot manifesta atat prin caderea parului, uneori prin caderi parcelate ramanand o zona de scalp fara par – alopecie aerata – , cat si prin cresterea excesiva a parului pe fata si corp – hirsutismul.

caderea parului cauze si analize medicale

Exista insa si alte manifestari asociate care inclina diagnosticul catre tulburari ale hormonilor sexuali, cum ar fi tulburari ale ciclului menstrual, infertilitate, scurgeri mamelonare etc.

CAUZELE CADERII PARULUI: TUBERCULOZA SI ALTE INFECTII GRAVE

Bolile infectioase grave se pot manifesta si prin caderea parului. Unele dintre aceste boli sunt silentioase si nu ii ofera pacientului simptome evidente, de aceea acesta ajunge adesea in stadii tardive de evolutie. Tuberculoza face parte din aceste boli tacute, dar si hepatitele infectioase, sifilisul etc.

CAUZELE CADERII PARULUI: TULBURARI ALE GLANDELOR SUPRARENALE

Glandele suprarenale prezinta multiple roluri in organism prin hormonii pe care acestea ii secreta. Glandele suprarenale sunt controlate de glanda-mama: hipofiza, aceasta din urma fiind strans legata de sistemul nevos prin hipotalamus. In concluzie si o tulburare a glandei-mama poate duce, secundar, la afectarea suprarenalelor.

Una din manifestarile acestor tulburari poate fi reprezentata de caderea parului, de subtierea firului de par, sau, la polul opus, de cresterea exagerata a parului la nivelul fetei si corpului. Afectarea glandelor suprarenale se insoteste de asemenea de oboseala, depresie, scadere a capacitatii de indeplinire a sarcinilor de zi cu zi, stare de oboseala dimineata la trezire, somnolenta, scaderea libidoului etc.

CAUZELE CADERII PARULUI: BOLI AUTOIMUNE

O parte insemnata dintre bolile autoimune pot afecta si parul. Uneori, caderea parului se numara printre primele manifestari la debutul bolii. Asa se intampla de exemplu in cazul tiroiditei autoimune. Alte boli autoimune care au ca manifestari si caderea parului sunt: poliartrita reumatoida, LES (lupusul eritematos sistemic), diabetul zaharat insulino-dependent etc.

CAUZELE CADERII PARULUI: AFECTIUNI CARDIOVASCULARE

Afectiunile cardiovasculare au ca efect o scadere a oxigenarii si a fluxului sanguin in unele zone ale organismului, iar oboseala inimii scade de asemenea circulatia sangelui in corp. Astfel ca adesea bolile cardiovasculare asociaza si caderea parului, urmand ca ulterior parul sa sufere tulburari cronice.

CAUZELE CADERII PARULUI: TULBURARI PSIHOLOGICE

Tulburarile psihologice de tipul depresiei sau anxietatii se pot insoti si de caderea parului. Un tratament adecvat imbunatateste mult starea pacientului.

Sursa: Healthy