Europarlamentarul Renate Weber a declarat, cu seninătate, că dacă SUA a avut interesul, cu siguranță a interceptat comunicațiile din România.

Afirmația vine pe fondul scandalului internațional în care Franța a descoperit că milioane de persoane au fost ascultate de NSA( National Security Agency).

Întrebată la RFI dacă și comunicațiile din România au fost ținta NSA, europarlamentarul Renate Webber a precizat n-are niciun dubiu că așa a fost, dacă NSA a avut acest interes.

Situația, conform doamnei Weber, este “ușor orwelliană”.

Dacă au avut interesul să le intercepteze n-am niciun dubiu. Și eu cred că problema aici nu e dacă au avut interesul. Din ceea ce am auzit până acum în aceste audieri publice, eu mi-am format convingerea că de fapt s-a spionat tot și s-a înregistrat tot așa, ca să fie, ca să avem nevoie la un moment dat, să știm ce putem folosi, o atitudine ușor orweliană, pentru că lucrurile deja au mers prea departe – Renate Webber, europarlamentar român

Mai mult, Weber, membră în comisia LIBE a Parlamentului European a spus că tot ce ține de comunicații este “stocat în diferite locuri”, pentru că nu numai SUA, dar și Rusia sau China spionează.

Eu nu cred nicio singură clipă că Statele Unite au făcut lucrul ăsta și sunt singura putere de pe planetă care a făcut asta. Eu cred că nouă ne lipsesc informațiile cu privire la ce au făcut de exemplu rușii, la ce au făcut chinezii, adică acele țări care au avut și banii care să fie investiți într-o tehnologie adecvată. Nu știm, dar gândul meu spune că în mod sigur s-au spionat între ei și în general la ora actuală, cam tot ce se întâmplă în spațiul virtual, în materie de telefonie, de comunicații, Internet, cred că este posibil să fie înregistrat, stocat în diferite locuri – Renate Webber

Totuși, doamna Weber s-a arătat indignată de posibilitatea ca americanii să-i fi ascultat telefonul Angelei Merkel, cancelarul Germaniei.

Pe de altă parte, însă, cum ne simțim când Angela Merkel îi dă telefon lui Obama și-i spune: e adevărat? Serviciile voastre chiar mi-au ascultat mie telefonul? Obama ce să facă, spune nu. Acum eu nu știu, i-au ascultat, nu i-au ascultat, dar însăși ideea că o astfel de conversație are loc, nu că poate să aibă loc, ci chiar a avut loc, în sine nu este O.K.! – Renate Webber la RFI

Sursa:ActiveNews