Estimată iniţial la 500.000 de euro, la final investiţia în amenajarea malului lacului din Gheorgheni s-a ridicat la 2 milioane de euro, sumă asigurată de Iulius Mall.

Noul parc al oraşului a fost amenajat într-un timp record, de doar patru luni.

„Acest proiect este un model de bună practică în colaborarea dintre public şi privat, un model naţional de implicare în ceea ce priveşte binele comunităţii locale. Planurile noastre nu se opresc însă aici, Primăria Cluj-Napoca doreşte şi amenajarea celuilalt mal al lacului, după clarificarea celor peste 30 de dosare de revendicări aflate în diverse stadii de soluţionare la Bucureşti”, a declarat primarul Emil Boc.

Pentru amenajarea parcului s-au adus 6500 mc de sol, s-a dispus montarea unui sistem modern de irigaţie şi drenare, plantarea a 400 de arbori maturi, fiecare cu vârste între 11 şi 60 de ani, a 18.000 de arbuşti şi a gazonului, instalarea de mobilier urban, corpuri de iluminat ultramoderne, asigurarea unei piste modernă de biciclete şi role (960 metri lungime) şi a unei alei de promenadă construită deasupra luciului apei, potrivit lui Sorin Guttman, directorul Iulius Mall Cluj.

În prelungirea parcului inaugurat astăzi va fi amenajat un alt parc, în suprafaţă de 50-60 hectare, la propunerea Ordinului Arhitecţilor din România, iar în apropiere, un parc de 9,4 hectare.

„Zona va deveni un spaţiu verde de referinţă în Transilvania. Facem toate aceste eforturi, care au constat în cel puţin 2 ani de zile de muncă administrativă pentru clarificarea situaţiei terenurilor, deoarece ne preocupă viitorul verde al acestui oraş, al copiilor noştri”, a adăugat primarul Emil Boc.

Iulius Mall se va ocupa în primii ani de administrarea malului lacului, drept răsplată primind autorizaţie pentru amenajarea unei clădiri de birouri, cu înălţime de 10 etaje.

„Este singurul oraş din România care trage investitorii după el şi convinge investitorii să investească în Cluj, nu investitorii trag Clujul după ei. Nu suntem consideraţi investitori ca venind din altă parte, ci investitori ai oraşului, iar în această calitate trebuie să investim în binele comunităţii locale”, a declarat preşedintele Iulius Group, Iulian Dascălu.

„În primul rând inaugurăm un nou spaţiu verde la Cluj, la cea mai înaltă ştachetă, cu debarcader, ponton, spaţii de alimentaţie publică, pistă de alergare, pentru role şi biciclete. Este cel mai modern parc din Cluj şi sperăm să fie luat drept exemplu de cei care se ocupă de administraţie publică”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.