Relaţiile dintre Ungaria şi Croaţia devin din ce în ce mai tensionate, din cauza unui scandal de corupţie de la vârful companiei ungare de petrol şi gaze Mol, care a investit aproape 3 miliarde de euro în Croaţia.

Autorităţile de la Zagreb au emis un mandat european de arestare pe numele directorului companiei.

În replică, ministrul de externe ungar, János Martonyi, a sugerat ca Mol să-şi vândă acţiunile din Croaţia şi a renunţat să mai participe la o reuniune economică din această ţară.

János Martonyi a precizat că este un lucru ciudat că diverse organisme demarează proceduri juridice însoţite de o puternică campanie de presă şi de anumite declaraţii politice.

Oficialul ungar a amintit de o recentă declaraţie făcută de ministrul croat de finanţe, care a afirmat că societatea Mol nu este un partener bun şi de aceea, este nevoie de o despărţire de aceasta.

Declaraţiile ministrului ungar de externe au fost făcute în contextul în care autorităţile de la Zagreb au emis un mandat de arestare european pe numele directorului general al companiei ungare Mol, Zsolt Hernadi, pe care îl suspectează că ar fi oferit mită fostului premier croat Ivo Sanader, pentru a prelua controlul managerial la compania INA.

Chestiunea a fost discutată şi în şedinţa de ieri a guvernului ungar.

Executivul de la Budapesta a arătat printr-un comunicat de presă că cere conducerii societăţii Mol să analizeze portofoliul existent şi să ia în considerare o pregătire a vânzării acţiunilor deţinute la compania croată INA guvernului de la Zagreb sau unei terţe părţi, în cazul în care va fi necesar.

În plus, în baza deciziei guvernului, ministrul ungar de externe János Martonyi nu participă la o reuniune pe tema siguranţei energetice, care are loc astăzi în Croaţia, la Dubrovnik.

România Actualităţi