Premierul Victor Ponta a participat miercuri la semnarea unui acord ce prevede continuarea cooperarii intre Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, Ministerul Educatiei Nationale din Romania si Institutul „Eli Wiesel”.

„Eu am recunoscut ca prima data am avut acces la date privind Holocaustul din Romania aici la dumneavoastra si ca, in mod sigur, la fel ca si cei din generatiile mai mari, din generatia mea, au constatat ca la scoala s-au evitat partile sensibile ale istoriei. Cred ca avem obligatia de a ne asuma trecutul, asa cum este el, si de a spune intotdeauna si lucrurile rele. Cred ca singurul lucru rusinos este sa nu recunosti, sa nu accepti istoria.

Si cu sprijinul dumneavoastra si cu sprijinul ministerului Educatiei sunt convins ca generatiile noi vor fi mai bine educate si mai bine informate fara niciun sentiment suplimentar de vinovatie, ci doar asumand istoria si cunoscand-o pentru a nu mai accepta niciodata, nu repetarea sa, dar nici macar cosmetizarea sa, ceea ce cred ca este foarte important”, a declarat premierul Victor Ponta în lacrimi la finalul ceremoniei de semnare a acordului cu Muzeul Memorial al Holocaustului in timp ce efectua un scurt tur al muzeului.

Radu Ioanid, seful diviziei de cercetare arhivistica din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, cel care l-a insotit pe premier in periplul sau muzeal, a declarat, la randul sau, ca in ceea ce priveste Holocaustul nu se poate vorbi de vinovatia unui popor, ci de a unui regim politic.

„Ma bucur ca ati folosit cuvantul vinovatie pentru ca punctul nostru de vedere a fost intodeauna ca nu este vorba de vinovatia unui popor, este vorba de vinovatia unui regim politic”, a spus Radu Ioanid.

Seful diviziei de cercetare arhivistica din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului a oferit in cadrul prezentarii facute premierului si presei romane amanunte despre Holocaust-ul din Romania si a multumit „Guvernelor romanesti succesive postcomuniste si presedintilor Romaniei postcomuniste”, care au sprijinit activitatea muzeului.

„Acest credit, cum se spune in engleza, trebuie dat Romaniei care a stiut sa-si asume, cu curaj, nu fara dificultati o pagina dificila a istoriei sale”, a declarat Radu Ioanid.

Acordul semnat miercuri la sediul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington prevede continuarea colaborarii cu partea romana, prin intermediul Ministerului Educatiei si Institutului Eli Wiesel, in sensul completarii manualelor alternative cu elemente privind Holocaustul si introducerii ca obiect de studiu la nivelul ciclului gimnazial, incepand cu anul scolar viitor.

Semnatarii, directorul Muzeului Holocaustului din Washington, Sara Bloomfield, ministrul roman al Educatiei, Remus Pricopie, si directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, au apreciat buna colaborare interinstitutionala in toti acesti ani si s-au declarat convinsi ca noul demers vine sa completeze educatia in privinta Holocaustului pentru generatiile viitoare.

NapocaNews