UPDATE
Măsura expulzării celor 8 suporteri români reţinuţi în Grecia pentru deţinerea de fumigene şi torţe este gestionată de Poliţia elenă pentru străini şi va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp, informează MAE, precizând că misiunea diplomatică română a intervenit pentru accelerarea formalităţilor.

Ministrul precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ambasada României la Atena a întreprins toate demersurile posibile pentru acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români.

„Întrucât autorităţile locale au decis să iniţieze procedura de expulzare a persoanelor respective, reprezentanţii misiunii diplomatice române au intervenit pentru accelerarea formalităţilor corespunzătoare. Documentaţia aferentă a fost transmisă, cu celeritate, Poliţiei pentru străini din Grecia, care va gestiona în continuare procedura de expulzare. Măsura propriu-zisă va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp posibil”, informează MAE.

Opt cetăţeni români, suporteri ai selecţionatei naţionale de fotbal, au fost reţinuţi, vineri în Grecia, pentru deţinerea de fumigene, interzise de legile elene, fiind condamnaţi la 5 luni cu suspendare şi făcînd apel la hotărîrea judecătorească, potrivit MAE, aceştia fiind încă în arest.

Românii reţinuţi au fost duşi în patru secţii de poliţie, iar sâmbătă au fost prezentaţi în faţa unui judecător, care i-a condamnat la cinci luni de închisoare, cu suspendare. Procedura de expulzare, în cazul legislaţiei din Grecia, durează de la câteva zile la câteva luni.

Acest gen de tratament din partea forțelor de ordine e întâlnit pentru prima dată la o deplasare internațională. În cazuri similare, o faptă ca aceasta ducea, cel mult, la achitarea unei amenzi. Cu toate acestea, cei opt romani sunt privati de libertate chiar daca exista o decizie emisa de un judecator care a dictat o pedeapsa de cinci luni de inchisoare cu suspendare, pe o perioada de trei ani.

„Au condiţii groaznice, nu se compară cu arestul din România. La meci au fost fumigene şi în peluza echipei elene, dar în rândul grecilor nu s-au făcut arestări. La ai noştri au fost găsite fumigene roşii, care nu reprezintă niciun pericol”, spune Cosmin Cebuc, consilier juridic, aflat la Atena.

Consulul român de la Atena a luat legatura cu cei retinuti după ce subiectul a început să devină mediatizat în România. Mai multi politicieni romani care au însoţit naţionala la Pireu, printre care premierul Victor Ponta şi şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu au avut nici o reactie pana acum fata de situatia abuziva in care se afla cei opt romani. Mai mult, acestia au evitat să se implice personal în operaţiunea de extrădare a celor 8 români.

NapocaNews
Sursa Foto:Romanian Ultras