Ministerul Culturii a acordat finanţare pentru un proiect „cultural” prin AFCN, în care se vandalizează bustul compozitorului operei naţionale Horea, recent inaugurat în Parcul Central de autorităţile locale.

”În cadrul Festivalului Temps D’Images Cluj artiști clujeni în colaborare cu cei bucureșteni dar și din străinătate au ”vandalizat” bustul renumitului compozitor ardelean Nicolae Bretan. Mi-au trimis pozele ”cu explicația că cultura moartă sufocă cultura vie”, dar sincer să fiu ca istoric mă depășesc astfel de acte artistice și lipsa de respect pentru personalitățile istorice, chiar dacă sunt un mare fan al farselor și kestiilor ludice. Dar, asta e, mi-au transmis cu specificațiile ”înainte” și ”după”, dau mai departe pe FB (dar nu mai trimit și în mass-media). Bănuiesc că actul are legătură cu ideile de care povesteam mai demult cu ei (de ce nu apar busturi de femei sau romi sau muncitori sau de ce nu apare un alt tip de artă în spațiul public, ”dincolo de speciism și umanisn”, așa cum specificau ei după spectacolul Candidatul la Președenție de la Casa Tranzit de ieri)”, a scris Adrian Dohotaru pe Facebook.

Practic, peste bust a fost pus un sac de plastic transparent, iar gâtul compozitorului a fost strâns înfăşurat cu bandă adezivă.