Serile duhovnicești organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Cluj-Napoca, în Postul Crăciunului au debutat luni, 18 noiembrie 2013. Timp de patru zile vor fi organizate o serie de evenimente omagiale dedicate Părintelui Dumitru Stăniloae, cel mai important teolog român.

Membrii ASCOR Cluj și întreaga comunitate a bisericii misionare a studenților încearcă să păstreze vie memoria marelui teolog român. Astfel luni seara Dr. Costion Niculescu de la București a susţinut o conferință despre PR. Dumitru Stăniloae – Teologia ca viață și viața ca teologie. Evenimentul a avut loc, de la ora 20, în sala Vasile Bogrea de la sediul central al Universității Babeș-Bolyai de pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1. În faţa unei săli neîncăpătoare, părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR, l-a prezentat pe conferenţiar ca un teolog desăvârşit cu şcoală doctorală la Paris. La eveniment a fost prezent şi Pr. Marc Antoine Costa de Beauregard de la Paris, fost ucenic al părintelui Dumitru Stăniloae.

Dr. Costion Niculescu a vorbit de experienţa trăită alături de marele teolog şi despre cum l-a cunoscut în anii 1977-78. Costion Niculescu îl consideră pe Dumitru Stăniloae unul dintre cei mai mari teologi ai lumii şi un urmaş demn al Sfinţilor Părinţi. El a lăudat contribuţia Patriarhului PF Daniel în promovarea prin congrese, filme şi editări de carte a memoriei marelui teolog. Costion Niculescu a sugerat glosând pe ceea ce a spus Pr. Marc Antoine Costa de Beauregard la congresul omagial de la Bucureşti dedicat marelui teolog la 110 ani de la naştere „Sfinte Dumitru roagă-te pentru noi”, adică Stăniloae poate fi considerat intrat în rândul sfinţilor. Pentru conferenţiar, teologia lui Stăniloae este bazată pe iubire şi e firească: Stăniloae era familiar cu prezenţa divinităţii. Teologia lui Stăniloae este o completare sau prelungire a textelor Sfinţilor Părinţi.

Dumitru Stăniloae a făcut puşcărie politică, a fost profesor universitar şi a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării „Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii” (în douăsprezece volume). Membru titular al Academiei Române (1991).

Ionuţ Ţene