Fiecare avem o pozitie preferata pentru somn, dar nu stim ce efect poate avea somnul din fiecare noapte, asupra sanatatii. Cum ne influenteaza pozitia somnului santatea si fizicul?

1. DORMITUL PE SPATE

Este considerata a fi cea mai buna pozitie, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceasta pozitie ajuta coloana si gatul mai ales daca nu folosesti perna. De asemenea, reduce refluxul gastric si nu influenteaza forma sanilor.

Totusi, este adevarat, persoanele care dorm pe spate sforaie mai mult. Si apneea in somn este asociata cu dormitul pe spate.

2. Dormitul pe o parte

Dormitul pe o parte este de asemenea recomandat. Aceasta pozitie este foarte benefica pentru coloana vertebrala; ajuta la reducerea durerii de spate si de gat. Conteaza de asemenea si partea pe care dormim – partea dreapta sau partea stanga? Dormitul pe partea dreapta afecteaza bataile inimii, iar dormitul pe partea stanga pune presiune la nivelul ficatului, plamanilor si stomacului. Femeile insarcinate ar trebui sa doarma pe partea stanga, caci aceasta pozitie este benefica pentru circulatia sangelui.

Nu este o pozitie buna pentru piele si sani. Daca dormim doar pe o parte ne pot aparea riduri la nivelul fetei datorita contactului cu perna. Aceasta pozitie repetata duce si la lasarea sanilor.

3. Dormitul pe burta

Dormitul cu fata in jos – dormitul pe burta ajuta digestia, dar trebuie sa te fi obisnuit si cu o pozitie confortabila a capului. Aceasta poztie care te forteaza sa iti tii fata intr-o parte sau cealalta solicita cam mult gatul insa. De asemenea, aceasta pozitie poate sa dea si dureri de spate fiindca nu este sustinuta coloana vertebrala. Nu este o pozitie buna pentru sani si piele.

4. Dormitul in pozitie fetala

Dormitul in pozitie fetala – Chiar daca este confortabila, aceasta poztie nu este totusi cea mai indicata. Curbura extrema a coloanei poate afecta respiratia si de asemenea afecteaza coloana si gatul. Este recomandat sa ne asezam in pozitie fetala pentru a combate sfoaritul. De asemenea, aceasta pozitie le este recomandata femeilor insarcinate. Pozitia nu este buna pentru piele si sani.

Sursa: Healthy