Puţină lume ştie şi presa mainstream, aflată pe statele de plată murdare ale Guvernului Victor Ponta, nu scrie nimic, că zilele acestea se întâmplă un dezastru managerial în învăţământul preuniversitar clujean, cu complicitatea factorilor decizionali locali. Şcoliile sunt nevoite datorită subfinanţării şi limitării bugetului educaţional şi de funcţionare să reducă salariile, îndemnizaţiile de conducere, opţionalele, să comaseze clasele şi să reducă numărul de suplinitori, deci să se reducă standardele de cost în general. Toate aceste reduceri vor contribui la o scădere a valorii programului educaţional şi la o limitare a accesului elevilor la un învăţământ de calitate, în corelaţie cu deteriorarea administrării instituţiilor şcolare. Se creează un cerc vicios periculos: scade finanţarea şcolii care va duce evident la diminuarea valorii educaţiei preuniversitare. Mai mult, se dau ordine şi circulare judeţene fără nicio acoperire legală prin care se scad salarii şi standardele de cost, punând cap în cap, din lipsa finanţării, conducerile unităţilor de învăţământ cu directorii economici şi administratorii, care veghează la buna desfăşurare a funcţionării unei instituţii de învăţământ. Aşa dezastru în sistemul educativ preuniversitar nu a mai fost decât în 1989 şi acum în timpul guvernării PSD, ca demn urmaş şi prost gestionar al educaţiei, defunctul PCR.

Consider că e o minciună gogonată şi o formă de propagandă ieftină a Guvernului Victor Ponta care se laudă cu al treilea an de creştere economică, dar în realitate în Româna au scăzut dramatic colectarea taxelor şi impozitelor, s-au prăbuşit investiţiile, se reduc bugetele, nu se dau indexări cu rata inflaţiei,  şi iată că acum se dă lovitura de graţie învăţământului preuniversitar prin scăderea îndemnizaţiilor, salariilor, comasarea claselor, reducerea posturilor, deci subfinanţarea educaţiei. Se ridică fireasca întrebare: ori INS minte să-i facă pe plac lui Victor Ponta, care a numit un director politic în frunte, privind creşterea economiei şi umflă cifrele, ori banii din creşterea economică nu ajung unde trebuie adică în investiţii şi educaţie, ci în buzunarele clientelei politice pesediste corupte şi flămânde. Unde sunt banii din creşterea economică, dacă aceştia există cu adevărat? Că bani în învăţământ şi investiţii sunt tot mai puţini. Victor Ponta trebuie să înţeleagă că avem nevoie de un învăţământ preuniversitar finanţat şi modernizat, vremurile când lua premierul doctoratul aplicând metoda copy-paste au trecut de mult.

Pe de altă parte solicit public deputaţilor şi senatorilor clujeni, care în ultima vreme vocea lor nu prea se mai aude decât pe la conferinţe şi cockteiluri, să se implice în sprijinirea şi finanţarea învăţământului preuniversitar clujean care se află într-un haos fără precedent de la prim-secretarul Ioachim Moga încoace. Când erau în opoziţie Steluţa Cătăniciu, Marius Nicoară sau Alexandru Cordoş ţipau din gură de şarpe de ce rău era în Guvernarea Emil Boc, azi când s-au văzut la ciolanul bugetar tac mâlc şi îmbuibaţi de binefacerile puterii. Să ceară parlamentarii  inspectoratelor şcolare judeţene şi ministerului educaţie clarificări privind bugetul necesar pentru un învăţământ preuniversitar de calitate şi să verifice tot felul de circulare care instigă la încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare. Văd că şi pesediştii merg pe aceeaşi teorie greşită: se iau banii de la amărâţi prin curbe de sacrificu salariale, dar şefii şi directoraşii din ministere merg acasă  lunar cu sacoşele de bani din surse extrabugetare sau se cheltuiesc şi risipesc bani foarte  mulţi  pe contracte şi achiziţii pentru clientela politică. De asemenea, cer şi senatorului Alin Tişe să se implice mai mult în această chestiune vitală pentru un învăţământ de calitate şi performant. Îi reaminteesc şi lui Alin Tişe şi şefului său de partid Vasile Blaga că sunt în opoziţie, nu la putere, şi trebuie să activeze ca o formaţiune de opoziţie şi să denunţe ceea ce se întâmplă greşit zilele acestea în învăţământul preuniversitar românesc.

Ionuţ Ţene