Astăzi, 12 noiembrie, se împlinesc 52 ani de când Arieşul Turda câştiga Cupa României la fotbal, după o finală cu mult mai titrata Rapid Bucureşti.

Jocul s-a disputat pe stadionul Republicii din Capitală, iar Rapid a deschis scorul prin Văcaru (min. 24). Însă, în cea de a doua repriză, Gheorghe Băluţiu a înscris de două ori, în minutele 50 (pen) şi 51, iar Cupa României a venit în Cluj, la Turda.

12 Noiembrie a devenit, astfel, ziua în care turdenii, îşi amintesc de o mare performanţă şi de cei care au scris cea mai frumoasă pagină din istoria fotbalului local.

Din păcate, în acest an lucrurile stau cu totul altfel fiindcă sâmbătă, 9 noiembrie, o veste tristă a lovit fotbalul românesc. Unul dintre cei mai mari portari ai ţării şi „îngerul păzitor” din poarta Arieşului în finala Cupei din 1961 a trecut la cele veşnice.

Pentru Vasile Suciu ziua de 12 Noiembrie a însemnat punctul de plecare în fotbalul mare. „Fiul Cupei”, aşa cum era supranumit Suciu, a fost selecţionat, după acea finală, în echipa naţională.

Paul Panait