In Ungaria ar putea aparea o noua organizatie nationalista, formata de nemultumitii care au parasit Jobbik, in prezent al treilea partid ca marime din tara vecina. Noua formatiune se numeste “Zorii Maghiari” (MH), denumirea fiind inspirata de partidul parlamentar din Grecia, Zorii Aurii.

Presedintele MH, Andras Kisgergely, precum si ceilalti membri fondatori, au facut parte din Jobbik, dar au parasit partidul care ar fi “deviat” de la lina sa radicala care l-a consacrat. Principala acuza a dizidentilor la adresa conducerii Jobbik este permiterea lichidarii aripii sale paramilitare, Garda Maghiara, declarata ilegala in anul 2009.

“Suntem dusmanii sionismului colonizator. Ungaria este a ungurilor. Europa este a europenilor”, este stipulat statutul MH, care inca se afla in stadiul de inregistrare, dupa ce un tribunal a cerut lamuriri suplimentare.

Si in trecut fosti membri ai Jobbik au incercat sa creeze formatiuni paralele, fara prea mare succes insa. In 2011 a fost formata Miscarea Maghiara Phoenix. Liderul noului partid, Tibor Jozsef Biber, a fost vicepresedinte Jobbik pana in 2008. El declara la vremea respectiva ca Jobbik s-a “erodat din interior” si ca Miscarea Maghiara Phoenix va fi o alternativa pentru cei “deziluzionati”.

Biber a declarat ca nici unul din guvernele Ungariei nu a reusit sa rezolve problema “infractiunii etnice”, care i-a afectat cel mai mult pe cei care traiesc in mediul rural, desi anterior tot el critica Jobbik pentru ca s-a concentrat pe chestiunile legate de minoritatea tiganeasca, spunand ca acest lucru ar putea duce la un “razboi civil”.

Sursa: FrontPress.ro