La Timişoara încep luni manifestările dedicate împlinirii a 24 de ani de la începutul Revoluţiei Române din decembrie ’89.

Evenimentele care au dus la înlăturarea regimului comunist sunt marcate prin expoziţii, vizionări, comemorări.

Marţi, va fi zi de doliu în memoria victimelor revoluţiei, iar de miercuri va începe un pelerinaj programat să se încheie în 21 decembrie.

„Jos comunismul, libertate!”, aceste cuvinte care au răsunat în urmă cu 24 de ani pe străzile Timişoarei, când flacăra revoluţiei s-a aprins în Piaţa Maria, au fost readuse în memoria timişorenilor, foşti revoluţionari şi oameni simpli care au venit luni, la Opera Română, pentru a viziona filmul „Remember ’89”.

Protestul a luat amploare în următoarele zile ale revoluţiei şi cu jertfă de sânge a dus la căderea comunismului.

Banderolă neagră pe clădirea Operei în memoria eroilor martiri

În amintirea evenimentelor petrecute în decembrie ’89, pe clădirea Operei a fost arborat un steag uriaş, cu o banderolă neagră, în memoria eroilor martiri.

A fost vernisată o expoziţie de artă plastică a elevilor, iar la ora 15:00 este programată tradiţionala şedinţă festivă, în sala de consiliu local, unde sunt aşteptate să participe organizaţiile de revoluţionari şi autorităţile locale.

După amiază va avea loc un spectacol aniversar, iar seara se vor aprinde candelele nemuririi în Piaţa Victoriei, pentru că mâine la Timişoara va fi zi de doliu.

Sursa:Romania Actualitati