Pietrele la fiere (calculi sau litiaza biliara) reprezinta o problema de care tot mai multe persoane se plang.Stilul de viata modern, alimentatia haotica, predispozitia genetica si inaintarea in varsta sunt doar cateva cauze ale pietrelor la fiere.

CALCULII BILIARI – INFORMATII GENERALE

Litiaza biliara este o afectiune ce consta in prezenta calculilor in vezica biliara. Pietrele la fiere apar atunci cand diferiti factori favorizeaza cristalizarea constituientilor sucului biliar, cum ar fi colesterolul si bilirubina.

Numarul calculilor biliari variaza de la un calcul la cateva sute. Difera si dimensiunile calculilor, de la pacient la pacient, calculii putand avea marimi de la milimetri pana la dimensiunea unei mingii de golf!

CUM SE FORMEAZA BILA (SUCUL BILIAR) SI CE ROLURI ARE?

Vezica biliara are aspectul unui sac in care este colectat sucul biliar secretat de ficat, apoi concentrat. Ficatul secreta continuu suc biliar, care prin concentrare poate fi acumulat in vezica biliara. De aici, in timpul digestiei grasimilor, sucul biliar este eliberat prin alte cai decat cele hepatice (canal coledoc) in prima parte a intestinului subtire, parte numita duoden.

Ceea ce este foarte important si puteti observa din imaginea alaturata este faptul ca in coledoc se varsa si sucul pancreatic, astfel ca un calcul inclavat aici, blocat in partea inferioara a coledocului, poate provoca pancreatita acuta – o urgenta medicala.

De asemenea merita retinut fptul ca vezica biliara este “descarcata” dupa o masa care contine grasimi. Aceasta inseamna ca zilnic ar trebui ca la o masa sa consumam alimente bogate in grasimi “bune” (mononesaturate, polinesaturate, acizi grasi omega etc.).

Alimentele bogate in grasimi “bune” sunt uleiurile extravirgine nepreparate termic (uleiul nu trebuie incalzit pentru a-si pastra proprietatile sanatoase), fructele oleaginoase necoapte (nuci, alune, arahide, migdale, caju, mieji de seminte), mago, carnea de peste, fructele de mare.

O alimentatie haotica, saraca in grasimi, rareste “golirea” vezicii biliare, ceea ce poate duce la staza sucului biliar si formarea calculilor.
La polul opus, o alimentatie bogata in grasimi, in special din cele procesate, duce la o suprasolicitare a ficatului si la o acumulare excesiva de colesterol secretat apoi in sucul biliar, iar o concetratie crescuta de colesterol in bila favorizeaza cristalizarea acestuia si formarea pietrelor.

Cum se formeaza pietrele la fiere?

Atunci cand bila nu este descarcata cu regularitate, stagnarea sucurilor biliare favorizeaza aparitia “namolului” si cristalizarea constituientilor sucului biliar, formandu-se astfel calculii. Este asadar lesne de inteles ca postul alimentar sau alimentatia vegetariana saraca in grasimi poate favoriza aparitia calculilor biliari.

De asemenea orice situatie care impiedica descarcarea normala a vezicii biliare predispune la cristalizarea constituientilor biliari. De exemplu unele malformatii congenitale, “vezica lenesa” predispune la formarea calculilor. Unele medicamente care incetinesc activitatea musculaturii netede din peretele vezicii biliare cresc riscul de formare a calculilor biliari.

Pietrele la fiere mai sunt favorizate si de un dezechilibru privind proportiile constituientilor sucului biliar. Sucul biliar contine bilirubina (pigment), colesterol, apa, unele proteine, lipide. De cele mai multe ori o dieta bogata in grasimi nesanatoase creste concentratia colesterolului atat in sange, cat si in vezica biliara. De asemenea o cantitate mai mica de proteine (vzi postul alimentar prelungit) favorizeaza cristalizarea colesterolului.

Momentul critic este reprezentat de formarea monohidratului de colesterol – nucleul viitorului calcul pe care se depun apoi sarurile biliare si calciu.
Lipsa sportului favorizeaza de asemenea formarea pietrelor la fiere, prin doua mecanisme: depozitele de grasime din organism nu sunt consumate si totodata sedentarismul predispune la cresterea in greutate.

Tipuri de calculi biliari

Exista doua tipuri principale de calculi biliari:
calculi biliari de colesterol – sunt cei mai intalniti, peste 80% din cazurile de litiaza biliara. Acestia au culoare galbena sau galben-verzuie si pot atinge dimensiuni mari.
calculii biliari pigmentari – atunci cand bila contine in exces bilirubina. Acest tip de calculi este mai rar intalnit (de exemplu in boli heatice, anemie hemolitica), iar pietrele au dimensiuni mici si culoare maronie.
litiaza biliara pietre la fiere – cum arata pietrele la fiere scoase.jpg
Pietre la fiere – cauze si factori de risc
Iata care sunt principalele cauze care predispun la formarea calculilor biliari:
alimentatia saraca in grasimi sau bogata in grasimi nesanatoase;
variatiile bruste de greutate – medicii trag un semnal de alarma in privinta slabirilor rapide care presupun un metabolism accelerat al grasimilor din organism;
obezitatea;
sedentarismul;
golirea inadecvata a vezicii biliare;
afectiunile hepatice, toxicitatea hepatica, abuzul de medicamente;
inaintarea in varsta;
multiparitatea – nasterea a mai multor copii;
anemiile hemolitice;

unele tulburari hormonale;
sexul feminin: litiaza biliara este mai frecventa la femei decat la barbati;
nutritia parenterala (pe cale intravenoasa);
malformatiile congenitale ale vezicii biliare;
diabetul zaharat si alte boli metabolice;
inaintarea in varsta;
antecenendele personale: persoanele care au suferit in trecut de litiaza biliara au risc mai mare de a dezvolta din nou calculi biliari;
ereditatea: litiaza biliara apare mai frecvent la persoanele care au avut in familie membrii cu aceasta afectiune;

Sursa: Healthy