Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca organizează în zilele de miercuri și joi, 4 și 5 decembrie 2013, două seri dedicate Părintelui Dumitru Stăniloae.

Prima manifestare a avut loc miercuri seara, de la ora 17, în sala Nicolae Ivan, în prezența ÎPS Părinte Andrei, a tinerilor teologi, a profesorilor de la Seminarul și Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, precum și a altor invitați. În cadrul evenimentului au fost susținute comunicări științifice și au avut loc dezbateri despre personalitatea și activitatea marelui profesor de teologie Dumitru Stăniloae. ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a adus în atenția publicului câteva amintiri despre părintele profesor. Cu acest prilej au fost evocate momente din viața marelui teolog, dar și a omului duhovnicesc de o modestie deosebită: „Privindu-l pe Părintele Dumitru Stăniloae îți dădeai seama că este un om a lui Dumnezeu, un om cu viață sfântă. Dacă îl vedeai era suficient, pentru că în preajma omului cu viață sfântă, a omului așezat te simți bine și te încarci de energie spirituală pozitivă care te ajută . Pe vremea aceea când îl tot vizitam la căsuța lui din București, încă mai lucra la ultimele volume din Filocalie și era foarte preocupat de faptul că toată teologia românească ar trebui să capete o dimensiune mai duhovnicească. Gândul acesta îl avea părintele Dumitru Stăniloae”.

A fost prezent la seara omagială închinată Părintelui Dumitru Stăniloae și Pr. Prof. Univ. Dr. Emil Jurcan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care a susținut o comunicare științifică cu tema: Intersubiectivitatea trinitară și reverberația ei în plan interuman.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca va organiza joi, 5 decembrie 2013, o nouă seară dedicată PR. Profesor Dumitru Stăniloae, ce va avea loc de la ora 18:30, tot în sala Nicolae Ivan. Vor fi invitați pentru a susține prelegeri Pr. Prof. Ștefan Buchiu și Conf. Univ. dr. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Cei doi invitați vor vorbi despre Părintele profesor Dumitru Stăniloae, teologul iubirii divine și despre contribuțiile apologetice și relevanța acestora în teologia Părintelui profesor Stăniloae.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea