Foştii preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, au discutat în cadrul unei întâlniri despre manifestaţiile de la Kiev, convenind asupra faptului că actualul Guvern ar trebui să-şi dea demisia, a anunţat marţi ziarul ucrainean Segodnya în pagina electronică.

Ei au apreciat că acţiunile autorităţilor de la Kiev au provocat o criză politică acută în Ucraina. „Cauza acestei crize este soluţionarea inconsecventă a problemei privind integrarea europeană şi anume, refuzul de a semna, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi neanunţarea acestei decizii din timp”, a declarat primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk (1991-1994).

„Schimbarea rapidă a poziţiei a dus la izbucnirea unor proteste şi, astăzi, aceste proteste reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea în ţară şi pentru integritatea Ucrainei. Acest fapt ar putea avea consecinţe politice şi economice grave”, a adăugat el.

În opinia foştilor preşedinţi ucraineni, puterea ar trebui să iniţieze un dialog atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu Rusia.

„Considerăm că puterea ar trebui să iniţieze imediat un dialog cu Uniunea Europeană, iar Guvernul să demisioneze într-un mod european civilizat”, a afirmat Kravciuk, subliniind că „cele mai importante valori pentru Ucraina, democraţia şi libertatea, sunt în pericol”.

„Condamnăm cu fermitate utilizarea forţei împotriva manifestanţilor paşnici. Legile şi Constituţia prevăd dreptul fiecăruia la liberă exprimare”, a declarat fostul lider politic pentru ziarul Segodnya.

„Vrem ca în ţară să fie pace şi linişte, să fie asigurate relaţiile strategice cu alte state, inclusiv cu Rusia. Sperăm că puterea va auzi dorinţele poporului”, a adăugat Kravciuk, susţinut de Kucima (preşedinte al Ucrainei în perioada 1994-2005) şi Iuşcenko (2005-2010).

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici a renunţat, săptămâna trecută, la negocierile Ucrainei în vederea semnării acordului de asociere cu UE. Această decizie a dus la organizarea unor manifestaţii proeuropene în mai multe oraşe din Ucraina. Ulterior, forţele de ordine au intervenit în Piaţa Independenţei din Kiev, unde aproximativ 1.000 de manifestanţi rămăseseră în urma protestelor de vineri.

Sursa: Mediafax