Cu aproximativ 25 de ani in urma Ministrul Edwina Currie a starnit un adevarat scandal cu privire la riscul asupra sanatatii pe care alimentele il pot avea.

Aceasta acuza imbolnavirea cu Salmonella de la consumul unui ou crud, insa autoritatile au negat aceasta afirmatie, considerand ca este o speculatie care influenteaza grav economia. Edwina Currie si-a pierdut atunci functia. Apoi peste 12.000 de oameni in Marea Britanie au suferit de salmonella intr-un singur an! Edwina Currie a reusit sa atraga atentia asupra riscului de imbolnavire

orez reincalzit

Tu ce stii despre alimentele din farfuria ta, alimentele din frigiderul tau? In zilele noastre tot mai multe afectiuni intestinale ridica probleme medicilor atat prin incidenta crescuta, cat si prin dificultatea de vindecare. Colitele, toxiinfectiile alimentare, diareea, sindromul colonului iritabil, tulburarile hepatice, urticaria sunt doar cateva din manifestarile legate de o alimentatie inadecvata.

AFLA DE CE NU ESTE BINE SA MANANCI OREZ SI PASTE REINCALZITE

Aceste alimente au ceva in comun: carbohidratii in cantitate mare. Carbohidratii reprezinta un mediu foarte bun de dezvoltare a bacteriilor, mai ales daca exista si umezeala.

Ei bine, in afirmatia ca nu este bine sa mancam orez sau paste reincalzite sta mult adevar. Pericolul nu se refera la temperatura de reincalzire, ci la modul in care aceste alimente au fost depozitate.

Orezul nefiert poate contine Bacillus cereus, o bacterie ce poate produce toxiinfectii alimentare, relateaza nhs.uk. Prin fierbere, aceasta bacterie poate fi distrusa, insa sporii acestia pot persista. Atunci cand lasam orezul la temperatura camerei, aceste bacterii se pot dezvolta, multiplica, ducand la aparitia unor infectii digestive, la senzatia de arsura gastrica, balonare, pana la diaree, colon iritabil sau chiar toxiinfectie alimentara. In zilele noastre se considera ca o persoana din 4 are risc de a suferi de colon iritabil.

De asemenea este atrasa atentia celor care adopta regimul raw vegan – neprepararea termica a alimentelor poate creste riscul de imbolnavire.
orez reincalzit

Ce mancam in Post?

Sfaturi pentru a servi orez si paste in conditii “de siguranta”

raciti rapid, dupa gatire, preparatul intr-un recipient cu apa rece. Apoi depozitati orezul sau pastele la frigider;
nu consumati orez sau paste lasate la temperatura camerei mai mult de doua ore;
nu consumati preparate in general care au stat mai mult de o zi la frigider;
incercati sa consumati mancare proaspata. Atunci cand reincalziti mancarea, asigurati-va ca a atins punctul de fierbere.
Tu obisnuiesti sa mananci mancare proaspata?

Sursa: Healthy