Kim Kyong-hui, matusa lui Kim Jong Un si sotia lui Jang Song Thaek, executat saptamana trecuta de dictator, a fost numita in conducerea unui comitet de stat.

Acest lucru demonstreaza foarte clar ca femeia nu si-a pierdut influenta, arata ABC News. Soarta lui Kim Kyong-hui – sora mai mica a lui Kim Jong Il, tatal lui Kim Jong Un – era incerta, dupa ce s-a anuntat ca sotul sau a fost executat, pentru ca a incercat sa organizeze o lovitura de stat.

Traditional, familia unui „tradator” al regimului este la randul ei exclusa din viata publica, iar ulterior este executata sau trimisa in lagarele de munca din Coreea de Nord.

Insa numele sau a aparut alaturi de alti oficiali intr-un document transmis sambata seara presei. Ei formeaza comitetul care se ocupa de inmormantarea Kim Kuk Thae, un fost secretar de partid, care a murit vineri. Acest lucru reprezinta o mare onoare pentru nord coreeni.

In legatura cu executia sotului sau, se pare ca matusa dictatorului nu a fost de acord cu aceasta, ci doar cu epurarea unchiului dictatorului.

In ultimele luni, Kim Kyong Hui a aparut foarte rar in public din cauza unor probleme de sanatate, ea suferind de diverse afectiuni ale ficatului si ale inimii.

Kim Jin Moo, un expert in politica din Coreea de Nord, spune ca executia lui Jang Song Thaek a fost posibilia tocmai pentru ca in ultima vreme Kim Kyong Hui nu a fost implicata in politica din cauza problemelor de sanatate.

Kim si Jan s-au casatorit in 1972 si au avut o fiica, care s-a sinucis in 2006 in timp ce studia la Paris.