Chinezii vin la Bucureşti să ceară porci, vaci şi oi româneşti de 1 miliard de euro pe an. Recolta bogată de cereale dă „oxigen“ afacerilor crescătorilor de bovine: Ca să rezişti în iarnă trebuie să te mişti repede, să cumperi ieftin imediat după recoltare.

Afacerile ciobanilor şi cele ale comercianţilor de pe piaţa locală au dus România pe primul loc la exporturile de ovine, cu livrări estimate la 150 mil. euro în acest an, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor de export la nouă luni ale Eurostat.

România reu­şeş­te astfel să acopere jumătate din totalul exporturilor de ovine din Uniunea Europeană.

„În străinătate merg animalele pentru carne. La export se lucrează numai cu banii jos pentru că altfel este foarte riscant. Preţul mediu este de 2.500 de euro/tonă în viu. La efective mari, marja de profit se ridică şi la 15%“, explică Dumitru Andreşoi, unul dintre cei mai mari proprietari locali de ovine, cu efective de 30.000 de capete, cu o valoare estimată de 3 milioane de euro, având în vedere un preţ mediu de 100 euro/animal.

Afacerile de export cu oi româneşti sunt aproape în totalitate dependente de comenzile ce vin din nordul Africii şi Orien­tul Mijlociu. Ju­mătate din exporturile la nouă luni au fost acoperite de livrările către Libia (62 mil. euro), iar alte 22% de afacerile cu Iordania (25,8 mil. euro). Piaţa locală a ovinelor este unul din­tre puţinele segmente din zootehnie care au înregistrat creşteri de la intrarea României în UE în urmă cu şapte ani.

Sursa: ZF