Primăria Cluj-Napoca este obligată prin decizia de astăzi a Curţii de Apel Cluj, să achite câte 200 de euro pentru fiecare reclamant care a fost mutat de pe str. Coastei la Pata Rât, în locuinţe sociale.

De asemenea, Primăria este obligată să le ofere reclamanţilor locuinţe mai decente.

Iată decizia instanţei: „Constata nelegalitatea Dispozitiei 6397/16.12.2010 a Primarului Muncipiului Cluj-Napoca Admite in parte actiunea in contencios adm. Obliga paratii sa acorde despagubiri pentru prejudiciul moral creat reclamantilor prin evacuare si mutare in locuintele modulare din zona Pata -Rat si pentru conditiile de trai din aceste locuinte astfel: cate 2000 Euro pentru fiecare reclamant , suma se socoteste in lei la cursul BNR din ziua platii efective. Obliga paratii sa puna la dispozitia reclamantilor locuinte care sa respecte conditiile minimale stipulate in Anexa 1 a Legii nr.114/1996 . Cu drept de recurts in termen de 5 zile pentru exceptia de nelegalitate Pronuntata in sedinta publica din 30.12.2013″.

„Despăgubirile pentru prejudiciul moral creat și «obligarea pârâților de a pune la dispoziția reclamanților locuințe adecvate sunt două aspecte majore ale revendicării privind redobândirea demnității umane și cetățenești pe care, susținând comunitatea, am adresat-o autorităților prin diverse mijloace de-a lungul celor trei ani de după evacuarea și re-locarea ei forțată în Pata Rât. Această revendicare acum a dobândit o forță legală, dar ea va trebui impusă până când decidenții în mod efectiv vor aduce deciziile politice și administrative și vor mobiliza resursele financiare necesare. Decizia Curții de Apel Cluj este crucială dincolo de cazul Pata Cluj – Napoca Rât și, cred eu, completează frumos solidaritățile create la nivelul societății civile locale, dar nu numai, pentru un oraș incluziv și intolerant față de rasism și nedreptăți sociale. În România de azi, care în multe zone ale sale cunoaște evacuări forțate și deposedări de diverse drepturi, o astfel de decizie este fenomenală, pentru că reamintește tuturor că statul este responsabil față de toți cetățenii săi, răspunde și el în fața legii și trebuie să repare greșelile comise. Pur și simplu: mă bucur enorm!”, a declarat prof. univ. Enikő Vincze.

 

NapocaNews