Pe site-urile ortodoxe şi naţionaliste din România a părut o adevărată polemică cu privire la „întâmplările” legate de dezgroparea fostului preot anticomunist, dizidentul Gheorghe Calciu Dumitreasa, fără aprobarea mitropoliei Iaşi, care la solicitarea fiului din SUA şi ameninţarea cu judecata, a fost reînhumat în cimitirul Mănăstirii Ortodoxe „Petru Vodă”. În legătură cu acest „eveniment” teologul Răzvan Codrescu a scris un excelent editorial. După această „dezgropare” au apărut tot felul de acuzaţii, cu implicaţii penale privind SRI Iaşi sau despre călugări cu „boli mintale”, pe diverse bloguri de monahi, site-uri oficiale de mănăstire sau ale unor jurnalişti consacraţi încât m-am crucit. Nu doresc să intru în polemică şi să dau dreptate cuiva, că o fi Roncea, Bastovoi, Saccsiv, Mircea Puşcaşu, monahul Filotei sau fratele Gioacăş, dar cred că unii membri ai ortodoxiei noastre au uitat care este rolul unei mănăstiri.
Credincioşii vin în pelerinaj la o mănăstire pentru a auzi vorbindu-se de Hristos, apostoli şi dreapta credinţă, să-şi caute alinarea inimii şi liniştea sufletească, nu să citească bloguri despre conspiraţia masonică, nu că nu ar exista, şi nici să audă vreun călugăr spunându-i că e mai smerit ca un altul şi un mai mare luptător pentru ortodoxie decât nu ştiu ce stareţ. Credinciosul, repet, pentru cine nu vrea să înţeleagă aruncând sminteală pe site-uri şi bloguri, poposeşte la o mănăstire să se adape din apa vie a Cuvântului lui Hristos, să-şi ostoiască sufletul zbuciumat cu pericopa Evangheliei şi să se împărtăşească din Trupul şi Sângele Domnului la Liturghie, să respecte tradiţia strămoşească, să se roage pentru familie, prieteni şi neamul românesc. Ortodoxia nu e un vehicol de propagandă, care blogger călugăr sau jurnalist creştin e mai citit şi mai puternic în lupta cu Diavolul şi păcatul, ci e Adevărata şi Dreapta Credinţă, ce nu se împiedică de cipuri, păcate sau teorii mai mult sau mai puţin adevărate ale conspiraţiei şi noii ordini mondiale. A băga spaima în credincioşi şi zânzania smintelii nu este rolul Ortodoxiei, ci credinţa cea adevărată e pregătirea cu dragoste sufletească a umanităţii pe drumul Crucii spre Mântuire şi Înviere. Prin iubire şi credinţa în Hristos omul învinge păcatul şi pe Diavol.Binele învinge răul. Să nu lăsăm răul să ne tulbure minţile şi seninul, crezând că e atotputernic.
Am vizitat majoritatea mănăstirilor ortodoxe din Bucovina şi ctitoria „Petru Vodă” a duhovnicului neamului Iustin Pârvu şi am căutat gura şi gândul călugărilor, preoţilor şi stareţilor adevărata cale a tradiţiei şi trăirii religioase spre Mântuire. Românii au atât de mare nevoie de repere creştine, încât zânzania şi zavistia de pe bloguri şi site-uri nu face decât să le de-a muniţie în plus vrăşmaşilor Ortodoxiei româneşti. După plecarea la cele veşnice a părintelui Iustin Pârvu s-a creat un „gol” la „Petru Vodă”, care se pare, din păcate, imposibil de înlocuit. Câţiva călugări, fraţi bloggeri şi jurnalişti creştini în loc să se iubească, aşa cum ne învaţă Scriptura, cu zarva lor electronică adumbresc coroana Domnească a mănăstirilor ortodoxe.
Ar fi dramatic să se continue o ceartă a orgoliilor care sminteşte credincioşii ce vin în pelerinaj la mănăstiri, singura speranţă şi fundamentul de rezistenţă spirituală a românilor. Călugării electronici şi ziariştii creştini trebuie să încheie imediat o pace a iubirii întru Hristos pentru mântuirea şi Învierea neamului nostru românesc atât de oropsit. În primul rând, românii merg în mănăstiri să caute calea Dreaptă spre Mântuire. Mănăstirea ortodoxă nu e un blog, ci un vas al Duhului lui Hristos pentru îndumnezeirea oamenilor.
Ionuţ Ţene
7 comentarii la “Mănăstirea ortodoxă nu e blog”
Mai IOANE vad ca scrii un articol la repezeala. Pe semne te-ai documentat mai inainte la BUDA iar acum faci public acest articol mai ales ca vine saptamana de rugaciune cu ECUMENISTI. Doi la mana RONCEA e un serviciu, un SRL al serviciilor. Eu cunosc vreo 4-5 de-al de RONCEA culmea toti activeaza in massmedia dez/informari. Trei cu al de CONDRESCU si alti pioni din NOUA LABA(dreapta). Sa nu spui ca nu stii cu ce se ocupa ca nu te cred. Ti-as recomanda o lectura mai aprofundata cu privire la calarirea SECURITATI (in 48 si 54 si chiar in ziua de astazi) a BISERICI ORTODOXE. Sa fim cu bagare de seama si la directivele ce vin de la MOSCOVA. Eu deocamdata nu cunosc la ora actuala o reforma in BISERICA SAU JUSTITIE si atunci de ce ne bagam in treaba. O zi buna si DOAMNE AJUTA sa te mantuiesti si sa ne mantuim.
Partizanul esti PARTIZAN. Tu al cui agent esti?
Cateva cuvinte de mare folos ale parintelui Iustin Parvu asa sa nu uitam care era trairea si marea lui dorinta :
Poporul român… pentru poporul român e un cuvînt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit şi forţat, împins, fără stăpîn. Poporul e fără stăpîn, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menţine într-o unitate, aşa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată.
Dacă nu va exista această unitate şi înţelegere, atunci nu putem face nimic. Nu putem face nimic. Să fim mulţumiţi, bucuroşi, să stăm drepţi, chivernisitori, cu răspunderea înaintea lui Dumnezeu de ceea ce am realizat, cîte le-am făcut în viaţă.Dumnezeu să-i ocrotească.
Dumnezeu să vă întărească să slujiţi altarului lui Hristos, indiferent ce episcop este, indiferent de mitropolit, de arhiereu.
Să fiţi uniţi în darurile acestea mari ale apărătoarei Bisericii noastre Creştin-Ortodoxe!
Sf. Cuv. Antonie, izvorul înţelepciunii monahilor pe care il cinstim pe 17.01,cel ce a deschis calea pustiei celor iubitori a se adăpa din izvorul rugăciunii neîncetate, să vă poarte paşii gândurilor pe cărarea rugăciunii sale, ca să aflaţi Calea Cea Adevărată, pe Hristos-Dumnezeul nostru.
O mare învăţătură de preţ a pustnicului egiptean pe care nu trebuie sa o uite un monah este că adevăratul monah nu poate fi niciodată supărat, acru, bosumflat, mahmur, îmbufnat, botos. Vieţile Sfinţilor ne spun despre Antonie cel Mare că ,,nu era ca un crescut în pădure şi îmbătrânit acolo, având obiceiuri sălbatice, ci era vesel blând şi politicos”.
Sa aveti pace in inima si Lucrati cu intelepciune
ai dat-o-n bara din start: PRIMUL care a folosit termenii de ,,psihopati”, in ceea ce ii priveste pe monahul Teodot si fratele Geoacas, a fost chiar Razvan Codrescu, al carui editorial il gasesti ,,excelent”. Sa intelegem ca mister Codrescu e singurul care poate reactiona, mai ales cand ,,excelentul” sau articol este foarte dur, incomplet si partinitor?! Asa ca neutralitatea dumitale e teatru. Ieftin.
Apropos de Sf Antonie cel Mare intaiul calugar, mai jos sunt link-uri catre un film despre un calugar copt, de origine australiana, caruia i-a vorbit direct Sf Antonie:
http://www.youtube.com/watch?v=XmSm120gFlQ
http://www.youtube.com/watch?v=s8lnpSCbx4g
Se vorbeste in engleza. Mie mi-a parut interesant.
in sfarsit luciditate de la Tene
bravo, astfel de atitudine trebuie, vorba aia: ni s-or terminat dusmanii?