Gheorghe Vieru, medic primar legist la Serviciul de Medicină Legală Alba, a declarat pentru Digi24 că tânăra de 23 de ani putea fi salvată, dacă epava ar fi fost găsită repede. El a precizat că pilotul Adrian Iovan a decedat „undeva după 20:00”, iar Aurelia Ion a murit în echipajul SMURD, în timpul manevrelor de resuscitare, după miezul nopții.

Întrebat dacă cele două victime ar fi avut șanse dacă erau găsite mai devreme, Gheorghe Vieru, medic primar legist la Serviciul de Medicină Legală Alba, a afirmat că e greu de e greu de spus în cazul lui Adrian Iovan, însă în cazul Aureliei Ion ar fi fost șanse.

„Cel puțin în cazul studentei, (foto), cred că ar fi avut şanse de supravieţuire, în situația în care era descoperită repede. Nu aș putea face o cuantificare în timp”, a declarat Gheorghe Vieru, prin telefon, la Digi24.

„Repede înseamnă în timp util la reactivitatea unui organism. Fetiţa asta a supravieţuit. A decedat după miezul nopții, în echipajul SMURD, în timpul manevrelor de resuscitare. Au reușit să o transporte până la o ambulanţă, s-au declanșat manoperele de resuscitare, dar fără succes, Decesul a fost declarat după 12:00, ambulanța aflându-se în centrul comunei Horea”, a precizat medicul legist.

Luni, la ora 15.45, un avion umanitar de mici dimensiuni a aterizat forţat din cauza vremii în Muntii Apuseni, la 60 de km de Cluj.

Din cauza impactului, avionul s-a făcut praf dar un membru al echipei medicale aflat la bord a reuşit să apeleze 112 şi să anunţe accidentul. Ba mai mult, una dintre victime a transmis coordonatele GPS. Cu toate acestea, victimele, medici de profesie, au zăcut peste 6 ore cu răni grave, în mijlocul munţilor fără ca echipele de intervenţie să ajungă la locul accidentului. Doar pregătirea medicală a victimelor i-a ţinut în viaţă, aceştia reuşind să-şi acorde primul ajutor. Pilotul şi o tânără rezidentă nu au supraviţuit pînă la intervenţia echipelor de salvare. După momentul impactului, cele două victime încă erau în viaţă.

„Ni s-au dat informații foarte eronate. Am mers de două ori la Crucea Iancului, nu era nimic acolo. Am discutat cu o victimă, ne-a spus clar că a trimis coordonatele GPS. Noi nu le-am primit exact”, a declarat Marius Pop, specialist off-road, la Digi24.

NapocaNews
Sursa:Digi24