Am fost, alături de foarte mulți alții, plăcut impresionat de lupta lui Willy Schuster, țăranul din Moșna, pentru Roșia Montană și pentru apărarea proprietății private. L-am susținut și atunci când a manifestat pentru Roșia Montană și atunci când și-a apărat proprietatea privată împotriva abuzurilor SC Prospecțiuni SA și atunci când era la Pungești alături de țăranii de acolo și lupta împotriva explotării gazelor de șist.

Willy Schuster mi-a lăsat însă un gust amar atunci când l-am văzut alături de frustratul Sabin Gherman, cel care s-a săturat de România de prin 1998 și continuă să lupte cot la cot cu propaganda revizionismului maghiar împotriva României. I-am atras atenția la un moment dat lui Willy Schuster că implicarea sa alături de un individ ca Sabin Gherman nu îi face cinste și îi poate afecta credibilitatea. Asta pentru că din relația Gherman-Schuster primul are de câștigat de pe urma celui de al doilea și nu invers. În urma discuției cu Schuster am rămas cu gândul că este alegea lui și că sunt destui interesați să profite de imaginea lui. Willy m-a asigurat că lumea încearcă să se folosească de imaginea lui și că el nu are absolut nimic de-a face cu iredentismul maghiar. Iredentism maghiar susținut puternic chiar de către Sabin Gherman.

I-am atras atenția lui Willy Schuster că numele lui apare alături de cel al lui Laszlo Tokes într-un top al ”ardeleanului anului 2013” promovat pe Facebook de o organizație obscură denumită ”Autonomy for Transilvania”. La acel moment Schuster mi-a spus că cineva încearcă să profite de imaginea lui și că el nu are absolut nimic cu acest proiect și că nu susține autonomia Transilvaniei.

În decembrie 2013 Willy Schuster apare alături de Sabin Gherman și un anume Mircea Daian în fotografii postate pe Facebook. Cei doi militează pentru autonomia teritorială și financiară a Transilvaniei. Daian susține chiar modelul catalan, autonomia teritorială a Transilvaniei fiind doar primul pas către o independență. Din nou i-am atras atenția lui Willy Schuster. De data asta Schuster mi-a transmis că nu e treaba mea să-l judec pe el.

Zilele trecute, activistul Willy Schuster se lăuda pe Facebook după ce organizația ”Autonomy for Transilvania” i-a conferit titlul de ”ardeleanul anului 2013”. Schuster a fost premiat alături de Laszlo Tokes, Sabin Gherman și Bojte Csaba. Cu adevărat grețoasă a fost însă remarca lui Schuster care anunța în mod public faptul că se simte flatat de compania lui Laszlo Tokes și a celorlalți doi în acest top.

Trec peste faptul că singurul personaj care nu pute în toată mizeria asta este chiar Willy Schuster. Cel puțin la prima vedere. Nici Tokes, nici Gherman și nici Bojte nu sunt prietenii României. Din contra. Într-o măsură mai mare sau mai mică toți trei se ocupă cu acțiuni prin care încearcă să facă rău României. Însă gestul lui Schuster de a anunța public faptul că se bucură ca un copil de un premiu primit de la o obscură asociație care militează pentru autonomia teritorială a Transilvaniei este cât se poate de condamnabil. Având în vedere faptul că cineva ți-a atras atenția că te bagi într-un loc mizer iar tu anunți public că ești flatat de compania unui anti-român infect precum Lazslo Tokes și a unui frustrat ca Sabin Gherman nu cred că mai încape îndoială că știi foarte bine ce faci. Și ceea faci tu este foarte condamnabil. Cel puțin în opina mea.

Dacă pentru tine Laszlo Tokes este o companie selectă, care te flatează, atunci pentru mine tu, Willy Schuster, te-ai descalificat complet și nu mai meriți absolut deloc sprijinul meu. Dimpotrivă, meriți toată atenția mea pentru ca lumea să afle că cineva încearcă să fure mișcarea ”Salvați Roșia Montană” și s-o folosească în favoarea propagandei revizioniste maghiare, care manipulează o mișcare curată pentru România și o deturnează în favoarea intereselor șovine maghiare.

Nimic, dar absolut nimic, nu te poate flata la compania lui Laszlo Tokes sau a lui Sabin Gherman, dragă Willy Schuster. Nimic! Iar dacă aveai un pic de demnitate refuzai să promovezi această mizerie. Să vină Tokes, Gherman și Bojte să lupte alături de tine, Willy!

P.S.: Willy, nu ți s-a părut deloc suspect faptul că pe această listă nu se regăsește românul Eugen David, ardelean și el? Sau el nu merită să fie ardeleanul anului în timp ce Laszlo Tokes da?

Willy-Schuster-autonomy-for-transilvania-ardeleanul-anului

Dan Tanasa