Vorba aia cu „un mar pe zi tine doctorul la usa” o stii. Dar marul are si secrete. Mai precis, beneficii pe care multi dintre noi le neglijam! Fructul „oprit” e musai sa nu lipseasca din dieta zilnica, pentru ca, pe langa gustul racoritor, te poate ajuta cand te astepti mai putin, datorita uimitoarelor lui virtuti. Trebuie doar sa stii cand sa-i ceri ajutorul.

Un mar dupa masa face cat doua periaje ale dintilor. Marul contine asa-numitul acid oxalic, care ajuta la albirea dintilor si eliminarea pericolului de depunere a tartrului.

Merele coapte vindeca raguseala si sunt recomandate in tratamentul gutei si reumatismului. Unde mai pui ca marul copt cu un strop de miere si un praf de scortisoara este unul dintre cele mai sanatoase dulciuri. Trateaza si raceala.

Un leac vechi din nordul tarii (Suceava) impotriva tusei: iei un mar domnesc, îl scobesti si pui inauntru piper macinat. Apoi il mananci cald.

 

Poti scapa de ridurile fine, dar si de acnee cu o pasta din mar fiert amestecat cu putin lapte. Aplici pe fata, ca o masca, tii jumatate de ora, apoi clatesti cu apa calduta.

Razatura de mere crude lasata un pic sa oxideze este foarte buna in tratarea diareii la copii.

Cateva contraindicatii

Din cauza aciditatii, bolnavii de gastrita, de colita de fermentatie, de sindrom al colonului iritabil sau de diaree cronica e bine sa evite consumul de mere.

Sucul de mere contine substante care impiedica absorbtia (partiala sau in totalitate) unor substante active din anumite medicamente. Cele mai importante tratamente in timpul carora ar trebui exclus consumul de suc de mere sunt cele cele administrate cardiacilor (hipotensive cu betablocante), cu transplant de organe (ciclosporina), cancer (etoposidum) si infectii (antibiotice precum itraconazolul).

Sursa: Ecusine.ro