Situatia degenerează la Kiev şi se transformă într-o confruntare sângeroasă. Ciocnirile dintre protestatari si forţele de ordine s-au soldat cu morţi şi numeroşi răniţi. 14 protestatari şi patru poliţişti şi-au pierdut viaţa dar numărul morţilor ar putea fi mai mare. Sute de persoane au fost rănite în timpul confruntărilor.

Kievul este sub asediu

Trupele speciale Bekut sunt înarmate cu mitraliere Kalasnikov. Taburile au fost scoase pe străzi în încercarea de a elibera Piaţa Independenţei ocupată de protestatari de aproape trei luni.
Potrivit unui anunț postat pe pagina de internet a guvernului ucrainean, începînd de la miezul nopții nimeni din afara Kievului nu va mai avea acces în oraș.

Comisarul european pentru extindere Štefan Füle a declarat:

„Am discutat la telefon cu premierul [ucrainean] în exercițiu Serhiy Arbuzov, și i-am spus că poliția Berkut înarmată cu mitraliere Kalașnikov este unmotiv serios de îngrijorare, iar el mi-a spus că autoritățile vor face tot ce pot pentru ca acele arme să tacă. De dragul ucrainenilor și a viitorului acestei țări, mă rog ca să aibă dreptate.” informează Europa Liberă.

Forţele de ordine au intervenit, marţi seară, pentru dispersarea protestatarilor proeuropeni adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev.

Ambasada Statelor Unite în Ucraina i-a avertizat pe cetățenii americani aflați la Kiev să nu iasă din casă. Avertismentul vine după ce s-a relatat că forțele de poliție ucrainene au început să intre în Piața Independenței din Kiev.

Explozii şi confruntări între forţele de ordine şi protestatari au loc în Piaţa Independenţei din centrul Kievului. Autorităţile au intervenit cu blindate echipate cu tunuri de apă. Vehiculele au intrat printre protestatari, care au atacat cu sticle incendiare. Mai multe corturi ale manifestanţilor au ars.

Criza din Ucraina s-a agravat la numai o zi de la intrarea în vigoare a Legii amnistiei pentru protestari şi după ce aceştia părăsiseră sediul Primăriei din Kiev. Confruntările au reînceput dimineaţă, când protestatarii încercau să participe la un marş spre Parlament, pentru a solicita reforme politice.

NapocaNews