Preşedintele Traian Băsescu consideră că reţinerea directorului, a contabilei şi a şoferului de la liceul de limbă română „Lucian Blaga” din Tiraspol reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria şi cere OSCE să intervină de urgenţă.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a luat act „cu profundă îngrijorare” de reţinerea, în cursul zilei de miercuri, în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, a contabilei şi a şoferului instituţiei, scrie Mediafax.

Cei trei reprezentanţi ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Şeful statului consideră „inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor”.

Directorul şcolii, Ion Iovcev a mers miercuri la Chişinău pentru a ridica salariile pentru angajaţii liceului. La întoarcere, el şi ceilalţi doi angajaţi ai instituţiei au fost reţinuţi la punctul de trecere de la Tighina (Bender) şi acuzaţi de contrabandă întruncât aveau asupra lor o sumă de bani mai mare decât este permis. Directorul adjunct al liceului susţine însă că ei nu puteau avea mai mult de 30.000 de lei moldoveneşti (aproximativ 1.600 de euro).