Pe 5 februarie a.c. Fundaţia Protecţiei Sociale şi Asociaţia Veteranilor de Război l-au comemorat pe Baba Novac, căpitanul lui Mihai Viteazul, care a fost executat în 1601 de către generalul Basta la ordinul nobililor maghiari. Căpitanul Baba Novac a fost tras în ţeapă în faţa Bastionului Croitorilor, împreună cu duhovnicul său, popa Saşcă.

IMG007

La statuia lui Baba Nova ridicată în 1975 de sculptorul Virgil Fulicea în faţa Bastionului Croitorilor s-au depus jerbe şi coroane de flori. Reprezentanţii asociaţiilor prezente au solicitat municipalităţii ca pe soclul statuii lui Baba Novac sau pe Bastionul Croitorilor să se pună o placă comemorativă în care să amintească şi de duhovnicul ortodox, popa Saşcă, care a fost ucis cu bestialitate de către nobilii unguri.Comuniştii fiind atei  au refuzat să ridice o troiţă în amintirea marelui preot ortodox Saşcă, un fidel duhovnic şi al domnitorului Mihai Viteazul.

IMG009

Reamintim că de pe soclul statuii lui Baba Novac au fost furate în repetate rânduri literele de bronz care constituiau cuvântul: UNGURI. Aceste litere au fost furate noaptea de radicalii maghiari ca să nu li se reamintească studenţilor din clădirea Universităţii Sapientia, aflată în apropiere, ce crime au făcut nobilii maghiari în Ardeal împotriva românilor.

NapocaNews