Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a reacţionat dur faţă de declaraţiile fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, apărute în presă, referitoare la fenomenul “Piaţa Universităţii”, din 1990, şi compararea acestuia cu situaţia actuală din Ucraina. „Am făcut doar o distincţie, nu o comparaţie. E cu totul altceva. Piaţa Universităţii a fost un fenomen izolat, într-un context oarecum echilibrat. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina e o mişcare total diferită şi violentă” a spus Iliescu pentru Gândul.

IICCMER dezaprobă ferm afirmaţiile lui Ion Iliescu, care susţine că protestele din Piaţa Universităţii ar fi putut fi „fermentul unei mişcări anarhice, dar că disensiunile au fost aplanate prin înţelepciune şi dialog”.

“Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc face precizarea că fenomenul Piaţa Universităţii a fost un ferment nu al unei mişcări anarhice, ci al aspiraţiilor societăţii civile la valorile democratice. Disensiunile, interesat întreţinute de autorităţile de la acea vreme, nu au fost aplanate prin dialog, ci prin reprimarea violentă a manifestanţilor”, se arată într-un comunicat al instituţiei amintite.

Totodată, IICCMER consideră că declaraţiile fostului preşedinte ultragiază memoria victimelor mineriadelor, având intenţia de a falsifica adevărul istoric. “Mineriadele au reprezentat acţiuni violente de stradă cu scopul anihilării opozanţilor politici şi a fenomenului Piaţa Universităţii. (…) În timpul acestora, autorităţi ale statului s-au făcut vinovate de grave abuzuri şi încălcări flagrante ale drepturilor omului (decese, vătămări corporale severe, acte de tortură, arestări arbitrare, fără forme legale, distrugeri ale bunurilor din domeniul public/privat etc.), cele mai multe nefiind niciodate sancţionate”, se mai arată în comunicat.

“Piaţa Universităţii a fost un protest democratic”

Contactat de gândul, fostul preşedinte al României a susţinut că nu a făcut o comparaţie între cele două mişcări de stradă. “Am făcut doar o distincţie, nu o comparaţie. E cu totul altceva. Piaţa Universităţii a fost un fenomen izolat, într-un context oarecum echilibrat. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina e o mişcare total diferită, într-un alt context”, a spus Iliescu.

În opinia sa, ar fi fost imposibil ca fenomenul “Piaţa Universităţii” să ajungă în situaţia în care este acum Kievul. “La Bucureşti am avut un caz total izolat, o manifestare de opoziţie politică, într-o situaţie în care FSN-ul avea o popularitate enormă. Noi nu am făcut din Piaţa Universităţii o problemă. Am lăsat oamenii să-şi descarce energiile în acel perimetru. Nu am căutat să incităm şi să exacerbăm acest fenomen. A fost un protest democratic”, a susţinut Iliescu.

În ceea ce priveşte reprimarea violentă a exprimării democratice de către minerii veniţi la Bucureşti, fostul preşedinte spune că ortacii au ajuns în Capitală după încheierea protestului. “Minerii n-au avut de a face cu Piaţa Universităţii. Fenomenul se încheiase” a mai declarat Ion Iliescu.

Sursa:Gandul