Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat vineri, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord de ieşire din criza din Ucraina. Acest acord prevede concesii majore faţă de opoziţie, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul a fost obţinut în urma unor violenţe care s-au soldat cu 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev.

Acordul prevede revenirea la Constituţia din 2004, organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate pînă în decembrie 2014 și formarea unui guvern interimar de largă coaliție.

De ce este oferta preşedintele Ianukovici, acceptată de opoziţie, revenirea la Constituţia din 2004 atât de importantă? Este vorba de Constituţia în baza căreia a fost ales Ianukovici în 2010, dar care a fost schimbată, numai câteva luni mai târziu. Constituţia din 2004 limita foarte mult prerogativele preşedintelui, care nu avea prerogativa de a numi decât doi miniştrii, pe cel de externe si pe cel al apărării. Restul erau aleşi de Parlament.

Andrew Wilson, de la Consiliul European pentru Relaţii Externe, explică faptul că numai prin revenirea la vechea Constituţie – este opinia opoziţiei – poate fi distrus sistemul de alianţe locale şi regionale pe care preşedintele l-a „ţesut” în anii după schimbarea Constituţiei, noteaza Europa Libera.

NapocaNews