Republica Moldova va deveni prima țară a Parteneriatului Estic ai căror cetățeni vor putea călători fără vize, începând din vară, în statele membre ale Uniunii Europene.

„Republica Moldova a făcut multe progrese. R. Moldova este prima ţară din vecinătatea estică a UE care beneficiază de instrumentul de facilitare a vizelor. Noi sprijinim perspectiva europeană a Moldovei, dar este important să ne asigurăm că Moldova va continua acest parcurs european”, a declarat, în cadrul dezbaterilor din PE, Marian-Jean Marinescu, raportor din umbră din partea PPE pentru proiectul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat, la 12 februarie, în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric, potrivit unui comunicat al PPE.

După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

NapocaNews