PSD ofera UDMR pentru a intra la guvernare doua ministere si un post de vicepremier, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. Ar fi vorba de cultura si comunicatii, insa liderii UDMR si-ar dori alt minister in locul comunicatiilor. Potrivit surselor citate, cel mai probabil liderul UDMR, Kelemen Hunor, va fi ministru al culturii si vicepremier. Pentru celalalt minister nu s-a ajuns inca la un nume. In cursul serii de luni a avut loc o discutie intre premierul Victor Ponta si Kelemen Hunor pe tema unei eventuale cooptari a UDMR la guvernare.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat marti ca, in eventualitatea retragerii liberalilor din guvern, PSD ar putea discuta si cu UDMR pentru o eventuala alianta. „Ne este mai simplu sa discutam cu UDMR despre intrarea la guvernare pentru ca avem protocol semnat cu ei din decembrie 2012”, a spus Sarbu, facand referire la protocolul semnat inainte de alegerile parlamentare din 2012, care nu a fost insa respectat la acel moment si UDMR a fost lasata in afara guvernului.

Ilie Sarbu a mai spus ca in acest moment USD are majoritate in Parlament si fara UDMR, dar a confirmat interesul pentru atragerea la guvernare a reprezentantilor comunitatii maghiare. Ilie Sârbu a adăugat că, „dacă UDMR doreşte să-l schimbe”, dacă se va veni cu alte propuneri, se va negocia atunci când va fi cazul.

Întrebat ce prevede acest protocol, liderul senatorilor PSD a răspuns: „Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci miniştri în Guvern”. Potrivit acestuia, protocolul prevedea două portofolii de ministru pentru UDMR, dar care nu erau menţionate, fără funcţie de vicepremier. „Dacă (protocolul – n.r.) nu mai e susţinut de UDMR, probabil se vor relua negocierile”, a mai spus Sârbu.

NapocaNews