Mafia imobiliară ţigănească din Timişoara a afectat de ani de zile zona centrală a oraşului de pe Bega, fapt relatat pe larg de presa locală şi naţională. Acum şi cartierele mai mărginaşe au ajuns pradă infracţionalităţii, de data aceasta nemaifiind vorba de afaceri de milioane de euro cu imobile istorice ci de bătăi, jafuri şi tâlhării.

Zona Pieței Traian din Timişoara, un cartier istoric unde populaţia ţigănească este bine reprezentată numeric, a fost declarată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie “zonă specială de siguranţă”. Decizia a fost luată după ce acolo au avut loc mai multe jafuri, tâlhării sau alte violenţe, anunţă Digi 24.

Oamenii se plâng că le este frică să mai iasă noaptea din case, astfel că numărul echipajelor care supraveghează zona a fost suplimentat. ”Noaptea e periculos, sunt spargeri, maşini… Este o anumită populaţie locală aici… care ar trebui monitorizată până la urmă. Chiar ar trebui să se circule, să fie poliţie, nu ştiu ce să zic, poate mai mult din partea autorităţilor”, susţin locuitorii din zonă.

În urmă cu mai bine de o lună, un patron al unei firme din cartier s-a trezit cu magazinul devastat de flăcări, amintesc jurnaliştii de la secţia locală a postului de televiziune Digi 24. Oamenii legii au ajuns la concluzia că incendiul a fost provocat. Cel mai recent incident a avut loc săptămâna trecută când o spargere s-a dat chiar sub ochii unei patrule de jandarmi.

”Este o zonă cu potenţial criminogen ridicat. Poliţiştii desfășoară activităţi zilnice pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi ordine publică”, a precizat Ionuţ Bocancea, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Complexul Studenţesc sau spaţiile din apropierea pieţelor agroalimentare din Timişoara sunt alte locaţii aflate în atenţia poliţiei şi care ar putea fi trecute şi ele pe lista zonelor speciale de intervenţie.

De ani de zile, un preot din Timişoara este terorizat de ţiganii din cartierul Fabric, o zonă care cuprinde şi Piaţa Traian. Părintele paroh Branislav Stancovici de la Biserica Ortodoxă Sârbă “Sfântul Gheorghe” din Piaţa Traian a povestit încă de acum doi ani cum ţiganii urinează pe gardul lăcaşului de cult şi cum au transformat zona într-un focar de infecţie din cauza gunoiului aruncat pe spaţiul public.

“Biserica noastră este monument istoric, dar este cea mai neglijată din oraş. Avem rampă de gunoi în spate. În fiecare dimineaţă vine un tractor şi adună gunoaiele, dar asta nu rezolvă nimic. Gardul bisericii a fost transformat în toaletă publică. Strămoşii noştri îşi făceau cruce acolo şi acum se urinează. Vin şi îşi bat joc de noi. Păi zic că în spate nu e nimic, dar acolo este Altarul, cel mai sacru loc din biserică. Şi de gunoaie… avem contract cu Retim. Vin ţiganii şi ne fac pagube, aruncă de toate. Dar şi oamenii care au firme acolo vin şi aruncă să nu plăteasca la Retim. De ani de zile suferim aşa. Ne e ruşine să primim oaspeţi şi ar veni mulţi turişti. Ţiganii vin şi ne fac în ciudă, ne jignesc, ne înjură, ne scuipă. Ne şi ameninţă, să ştiţi”, a declarat la vremea respectivă preotul în cadrul unei şedinţe a Consiliului consultativ de Cartier Fabric, citat de Opinia Timişoarei.

Din cauza problemelor tot mai acute legate de siguranţa cetăţeanului, marşurile tradiţionale ale naţionaliştilor de la Noua Dreaptă împotriva infracţionalităţii ţigăneşti au avut în ultimii ani ca punct de pornire tocmai Piaţa Traian, o zonă puternic afectată de valul de infracţiuni comise prin violenţă, fapt recunoscut acum şi de poliţişti.

Sursa: FrontPress.ro