Kievul nu controlează sub nicio formă situaţia din Crimeea iar autorităţile autoproclamate din peninsulă nu consideră legitim guvernul de la Kiev.

Autorităţile din Crimeea au anunţat astăzi că ar putea adopta rubla rusească ca monedă şi ar putea naţionaliza proprietăţi deţinute de statul ucrainean, în vederea alăturării la Federaţia Rusă.

Reacţiile sunt destul de întârziate şi destul de puţine.

Singura care a venit de la Kiev a fost a preşedintelui interimar, Oleksandr Turcinov, care a dcelarat că autorităţile din Crimeea sunt nelegitime şi iau decizii sub ameninţarea mitralierelor, iar vicepreşedintele Radei Supreme, Rusalan Koşulinski, a declarat că există posibilitatea dizolvării parlamentului din Crimeea în ce mai scurt timp, iar Ministerul Justiţiei a declarat referendumul anunţat pentru 16 martie, ilegal.

După cum se ştie, cu câteva zile în urmă, autorităţile de la Kiev au declarat nelegitim şi noul guvern de la Simferopol şi au deschis dosare penale pentru crime împotriva statului ucrainean, împotriva premierului pro-rus Serghei Aksenov, dar şi împotriva preşedintelui Parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov.

Problema este însă că în momentul de faţă Kievul nu controlează sub nicio formă situaţia din Crimeea, iar autorităţile de acolo, autoproclamate, nu consideră legitim guvernul de la Kiev, autorităţile de la Kiev, poziţie în care practic repetă poziţia pe care o adoptă şi Rusia.

Din acest punct de vedere, este o situaţie practic fără ieşire şi fără negocieri la nivel foarte înalt, la nivel între Rusia şi statele europene, pentru că în momentul de faţă nu există contacte diplomatice şi politice directe.

Moscova analizează situaţia

Preşedintele Putin a luat cunoştinţă de decizia parlamentului din Crimeea, a discutat-o cu membrii Consiliului Securităţii Rusiei, nu se ştie, ca de obicei despre aceste şedinţe, nu există detalii.

Deputaţii Dumei de Stat au declarat că reacţia la această cerere de aderare, de intrare în Rusia, va fi luată după referendum şi probabil tot după referendum Duma va vota şi legea privind admiterea prin procedură simplificată în componenţa Rusiei a unor noi subiecţi, a unor noi state şi teritorii, exclude dintre condiţii acordul statului în cauză şi vizează doar un vot exprimat de populaţia locală, prin referendum, şi o decizie a autorităţilor locale, şi aş dori să menţionez că dacă va fi adoptată în această formă, legea va avea aplicabilitatea imediată practică, nu neapărat în cazul Crimeei, cât, în priul rând, în cazul Transnistriei şi Osetiei de Sud.

Mâine, preşedintele parlamentului din Crimeea se va întâlni la Moscova cu preşedinta Consiliului Federaţiei, Camera Superioară a Parlamentului, Valentina Matvienko.

În ceea ce priveşte situaţia militară, aceasta rămâne în continuare confuză. Au fost nişte informaţii că parte din trupele ruse s-au retras, apoi au venit informaţii că e vorba de fapt de o rotaţie, o parte din unităţile ucrainene, în cursul dimineţii, au fost deblocate – au anunţat surse militare ucrainene – în continuare au venit informaţii că această blocadă continuă.

SUA şi Rusia „nu au ajuns la niciun acord”

Există informaţii privind faptul că o navă rusească a fost scufundată de marina rusă, deci propria sa navă pentru a bloca ieşirea unor nave ucrainene din portul Donuslav. Situaţia rămâne practic aceeaşi.

Forţele militare ruse sunt în continuare în Crimeea şi o interceptare a unei discuţii a unui discurs, a unei întâlniri pe care comandantul districtului militar al Caucazului de Nord al Rusiei, generalul Turceniuk, a avut-o cu militarii ruşi din zonă, din această discuţie rezultă că trupele ruse ar fi pregătite să rămână în Crimeea până pe 25 mai, când ar urma să aibă loc alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, care, după cât se pare, vor fi boicotate în Crimeea, cel puţin la Sevastopol, oraş care are statut separat în cadrul Ucrainei, s-a decis ca ele să fie boicotate.

Situaţia militară rămâne probabil deci tensionată, dar nu s-a depăşit limita dincolo de care este deja conflict armat.

Orice discuţie referitoare la statutul Crimeei trebuie purtată numai alături de guvernul de la Kiev, a avertizat astăzi un înalt oficial de la Casa Albă.

Washingtonul a anunţat introducerea unor restricţii în eliberarea de vize pentru anumiţi cetăţeni ruşi şi ucraineni, consideraţi complici în amestecul Rusiei în treburile interne ale Kievului.

În acest timp, la Roma, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, după întrevederea cu secretarul de stat american John Kerry, că cele două părţi nu au ajuns la un acord privind criza din Ucraina.

Sursa:Romania Actualitati