Distribuie articolul

Fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, s-a declarat luni în favoarea referendumului din Crimeea, la care 96,77% dintre votanți s-au pronunțat pentru alipirea acestui teritoriu la Federația Rusă, considerând că astfel s-a reparat o eroare istorică, transmite agenția Interfax citată de EFE.

Peninsula strategică majoritar rusofonă, scăldată de apele Mării Negre, a fost cedată Ucrainei în anul 1954 de liderul sovietic de atunci, Nikita Hrușciov, pe când Rusia și Ucraina făceau parte din URSS.

„Dacă atunci Crimeea a fost încorporată Ucrainei în conformitate cu legile sovietice, adică după legile Partidului (Comunist al URSS), fără ca oamenii să fie întrebați, acum poporul a corectat acea eroare”, este de părere Gorbaciov.

„Trebuie salutat acest lucru, nu să se impună sancțiuni”, a continuat el, făcând referire la avertismentele statelor occidentale, care nu au recunoscut referendumul și au instituit sancțiuni împotriva unor oficiali ruși și ucraineni ce au contribuit la secesiunea Crimeii.

„Pentru a impune sancțiuni este nevoie de motive serioase, foarte serioase. Și sancțiunile trebuie aprobate de ONU”, a mai spus ultimul lider sovietic. În opinia părintelui perestroikăi, „voința exprimată de poporul din Crimeea și transformarea acesteia în entitate a Federației Ruse nu este un motiv” pentru aplicarea de sancțiuni.

Sursa: Cotidianul