Acum o săptămână PNL a decis să plece de la Guvernare. Decizia liberalilor a venit după ce premierul Ponta a refuzat numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier şi în fruntea Internelor.

De fapt, Ponta acceptase numirea lui Iohannis la Interne, iar funcţia de vicepremier o “dădea” doar dacă şi PC primea o funcţie similară.

Liberalii nu au intrat în această struţopolitică balcanică şi au spus pas. Practic, Ponta a forţat plecarea PNL din USL.

La momentul respectiv PNL decisese că pe plan local partidul poate efectua alianţe cu orice alt partid. Totuşi, puţini se aşteptau ca pe ici colo PNL să refacă USL şi să continue conlucrarea cu PSD. Dar, acest lucru s-a întâmplat la Cluj. Vineri seară, Biroul Politic al PNL Cluj a decis continuarea colaborării cu PSD. Practic, la Cluj USL rămâne în picioare. Nu o dată am afirmat că la Cluj, de ani de zile, funcţionează un partid unic, un colos transpartinic, care nu ţine cont de ideologie ci strict de interese. Şi, iată, acum această idee este întărită de votul de ieri seară din BP PNL Cluj.

Potrivit unor liberali prezenţi la BP, decizia a fost luată pentru a se continua proiectele demarate şi susţinute împreună de PSD şi PNL la Consiliul Judeţean, unde, sub tutela preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, USL reuşise să creeze o majoritate confortabilă. Un lucru benefic pentru clujeni. Dar e puţin probabil ca PSD, o dată rupt de PNL şi cu un USL spulberat, să fi şters cu buretele toate proiectele demarate sub tutela USL şi să se fi apucat de proiecte proprii, absolut noi.

O altă parte a liberalilor prezenţi la BP acuză faptul că la şedinţă au fost prezenţi mai puţin de jumătate din membrii Biroului permanent nume grele nefiind prezente la şedinţă (printre care senatorul Marius Nicoară, deputatul Arian Oros sau Mihai Seplecan) şi afirmă că totul a fost un joc de culise menit a salva posturile călduţe şi bine plătite din “deconcentrate”. O eventuală rupere a colaborării PNL-PSD ar fi dus la decapitarea unor nume liberale din serviciile deconcentrate ale consiliului judeţean.

În ceea ce priveşte Consiliul Local Cluj, unde majoritatea este formată de PDL şi UDMR, nu s-a luat nici o decizie.

Astfel, probabil că PNL şi PSD vor continua să facă opoziţie maşinii de vot a primarului Boc.

Chiar dacă UDMR va intra la guvernare, PSD nu poate face o majoritate cu UDMR şi PC şi PPDD (11 consilieri). Astfel, situaţia de la nivel local este cel puţin curioasă. PSD la guvernare, dar în opoziţie la Cluj, UDMR la putere şi la Cluj şi la nivel naţional, dar la Cluj alături de PDL, opozantul vehement al PSD la nivel naţional.

Încurcată e politica… Şi puternică e forţa care te lipeşte de scaunele funcţiilor bugetare!

Mihai Petean, Sursa: Cotidianul