Foloseste Kremlinul agenti ai serviciilor secrete pentru „comenzi murdare” in afara tarii? Un proces care se desfasoara la Istanbul, despre asa-numitele „asasinate cecene”, trebuie sa dea un raspuns si la aceasta intrebare.

In februarie 2009, islamistul cecen Ali Osaev a fost ucis in centrul Istanbulului. El a fost impuscat in cap, cu trei gloante trase din apropiere. Dupa atac, ucigasul a disparut in intuneric. Doi ani mai tarziu, alti doi activisti ceceni au coborat dintr-o masina intr-un cartier din Istanbul, unde ii asteptau ucigasi inarmati cu pistoale automate. Cei trei ceceni au pierit sub o ploaie de gloante, noteaza Deutsche Welle.

Aceste atacuri, cunoscute in Turcia ca „asasinatele cecene”, au ajuns in fata judecatorului. La inceputul acestei saptamani, a inceput procesul presupusului asasin al lui Ali Osaev, cunoscut sub numele de cod „Zona”. Acesta a fost arestat in 2012 pe aeroportul din Istanbul. Conform procurorului de caz, acuzatul este agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Presupusul ucigas apare pe o inregistrare a camerelor de supraveghere din zona unde a fost ucis Osaev. Serviciile turce de informatii au actionat activ in acest caz, colaborand foarte bine cu procurorii turci. „Zona” a fost reperat chiar si la inmormantarea lui Osaev, la cateva zile dupa asasinat. „Zona” a respins toate acuzatiile, insa procuratura pledeaza pentru inchisoare pe viata.

Legatura ruseasca

Procuratura turca are un proces si impotriva presupusilor ucigasi ai celor trei ceceni mentionati la inceput. Conform procurorilor turci, cei trei ceceni au fost lichidati de alti doi agenti ai servciilor secrete ruse, care au reusit sa scape de ochiul politiei turce si sa paraseasca tara.

Conform acuzatiilor, nu exista indoiala ca asasinatele au fost comandate de la Moscova, urmarind lichidarea rebelilor ceceni. Ali Osaev era seful filialei din Istanbul a „Emiratului Caucazian”, o grupare rebela islamista, recunoscuta de Rusia si SUA drept organizatie terorista.

Aproape 5 milioane de cetateni care traiesc in Turcia au radacini caucaziene, fiind foarte apropiati emotional de ceceni si cerchezi. Actiunile militare din Caucaz ale Rusiei, din ultimele decenii, au adus multi ceceni in Turcia.

De atunci, diferite organizatii cecene acuza Moscova ca foloseste metode criminale impotriva unor presupusi teroristi care s-ar ascunde in strainatate. In acest sens, presedintele organizatiei cecene Imkander, Murrat Ozer, spune ca procesul din Istanbul este un moment istoric. „Pentru prima data, procuratura turca acuza oficial statul rus de savarsire a unor asasinate politice in Turcia”, spune el.

Cele doua procese amintite au fost alipite, presupunandu-se ca cele doua asasinate distincte au fost savarsite de aceeasi organizatie.

Asasinate si in alte tari

Urmatoarea infatisare va avea loc pe 21 aprilie. Pana la pronuntarea pedepselor, vor mai trece cateva luni bune. Inca din 2002, presedintele Vladimir Putin a spus ca Rusia va urmari gruparile teroriste cecene, oriunde in lume.

In 2004, un tribunal din Qatar a condamnat la inchisoare pe viata doi agenti rusi, acuzati de asasinarea unui lider rebel cecen. Moscova a insistat atunci ca cei doi sunt nevinovati. In urma cu cinci ani, politia din Dubai a acuzat un politician cecen prorus de uciderea liderului rebel cecen Sulim Yamadayev.

Pana acum, Guvernul turc nu a adoptat o pozitie oficiala in legatura cu „asasinatele cecene”. Daca judecatorii turci vor decide ca in spatele acestora se afla Moscova, Ankara va fi nevoita sa ridice problema in fata oficialilor rusi. „In mod sigur se va crea o anumita tensiune intre cele doua state, dar nu se va ajunge la o schimbare radicala a relatiilor dintre cele doua state”, spune un expert politic turc.

In fapt, ambele parti au interesul de a limita urmarile asa-numitelor „asasinate cecene”. Rusia nu are nevoie de publicitate negativa, iar Turcia nu isi doreste sa riste bunele relatii cu regimul de la Moscova. Rusia acopera 55 la suta din nevoile de gaze naturale ale Turciei si 12 la suta din cele de petrol. Firme rusesti vor construi prima centrala atomoelectrica din Turcia. In plus, numarul turistilor rusi creste de la an la an. Anul trecut, 4,3 milioane de turisti rusi si-au petrecut vacantele in Turcia.

Sursa: Ziare.com