Zeci de localnici din localitățile vasluiene Siliștea și Armășoaia au ieșit din nou în stradă, luni noapte, în încercarea de opri o coloană de autotrenuri care se îndrepta spre perimetrul deținut de Chevron la Pungești, jandarmii mobilizați în zonă blocând drumul județean cu garduri metalice.

În noaptea de luni spre marți, pe sectorul de drumul județean care tranzitează satele Siliștea și Armășoaia din comuna vasluiană Pungești au avut loc noi proteste ale localnicilor, față de intenția companiei Chevron de explorare a gazelor de șist în zonă, unde a fost amenajată deja platforma betonată pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare.
Zeci de localnici au încercat să oprească mai multe camioane care transportau utilaje spre perimetrul deținut de compania petrolieră americană între localitățile Siliștea și Pungești. Oamenii au atacat cu pietre mașinile companiei, iar unii dintre ei au încercat să se așeze în fața acestora pentru a nu le mai permite să înainteze.
„Localnicii au încercat să opună rezistență acelor mașini care, din ce am înțeles, transportau componente ale sondei care urmează să fie instalată la Siliștea. Au trecut foarte multe camioane, iar șoferii, în loc să încetinească, au accelerat pe acele porțiuni unde oamenii au ieșit în stradă. Din câte am aflat, au fost sparte cu pietre geamurile a trei camioane”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX Zîna Domintean, unul dintre liderii Asociației Mișcării de Rezistență Pungești.

În zonă au fost mobilizați zeci de jandarmi, care au montat garduri metalice de-a latul șoselei, pe drumul județean Vaslui – Gârceni, la ieșirea din localitatea Siliștea, pentru a nu le permite localnicilor să înainteze spre perimetrul deținut de Chevron.

Marți dimineață, cea mai mare parte a jandarmilor au fost retrași din zonă, însă la ieșirea din localitate Siliștea există în continuare filtrul unde se face legitimarea celor care doresc meargă pe drumul județean spre localitatea Pungești.
Până la ora transmiterii acestei știri, reprezentanții Jandarmeriei și Poliției nu au putut oferi un punct de vedere oficial cu privire la incidentele și acțiunile care au avut loc la Silișea în noaptea de luni spre marți.
Compania Chevron deține în concesiune,în județul Vaslui, patru perimetre în care ar urma să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de șist, operațiuni pentru care a obținut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu.

De asemenea, în perimetrul de la Siliștea, comuna Pungești, compania are și autorizație de construire emisă de CJ Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a și început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.
Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie 2013, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui. În urma acestor incidente, Poliția Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați, iar printr-o dispoziție a șefului Poliției Municipale Vaslui în localitățile Siliștea și Pungești, precum și pe sectorul de drum județean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forțelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

5327d03695f9cf673c000006

De asemenea, Jandarmeria și Poliția au instituit filtre pe drumul județean Vaslui – Gârceni, la Siliștea și la Pungești, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată și notată în carnețele de către forțele de ordine. Totodată, jandarmii nu permit oprirea mașinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deținut de Chevron.
Incidente între jandarmi și localnicii din Pungești au avut loc și în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești. Mai mulți protestatari au acuzat atunci că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.

Olga Dumitrescu, Sursa: Curentul