Presedintele Rusiei Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2014, iar conflictul actual din Ucraina ar putea de asemenea figura pe agenda comitetului Nobel, relateaza Reuters, fiind vorba de o lista preliminara.

Presa internatională notează că liderul de la Kremlin are şanse foarte mici să câştige acest premiu. Rusia este acuzată că s-a amestecat în politica internă a Ucrainei prin trimiterea de trupe in Crimeea.

În mod normal, lista candidaţilor este ţinută secretă, însă, cei care fac propunerile unei anumite personalităţi pot să facă publică alegerea lor. În luna octombrie, mai mulţi oficiali ruşi l-au nominalizat pe Vladimir Putin la Nobelul pentru Pace, argumentul de bază al acestei decizii fiind implicarea majoră a liderului de la Moscova în criza siriană.

Intre aceste nominalizari initiale figureaza si Papa Francisc si fostul consultant NSA Edward Snowden, precum si cativa activisti rusi care au militat pentru drepturile omului. Comitetul urmeaza sa dezbata si conflictele intre protestatari si autoritati care au loc in Thailanda si Venezuela.

In anul 2013, Premiul Nobel pentru Pace a fost câştigat de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

NapocaNews